Nieuws/Binnenland
897611
Binnenland

’Tegen betaling een ijdelheidskenteken’

Automobilisten moeten straks tegen betaling met een zelfbedachte kentekentekst op de bumper kunnen pronken. Ze krijgen nu nog een serie letters en nummers toebedeeld. VVD-Kamerlid Visser zou graag zien dat ze hun eigen ’ijdelheidskenteken’ mogen kiezen.

Er zijn verschillende landen waar dit al jaren kan. Amerika is waarschijnlijk de bekendste. Daar zijn in sommige staten zelfs hartjes in het kenteken toegestaan. Er gelden slechts een paar verboden cijfer- en lettercombinaties, zoals obscene of discriminerende verwijzingen.

Ook in België hebben automobilisten meer over hun kentekenplaat te zeggen. Een zelfbedachte combinatie van negen tekens kost er zo’n 1000 euro. Het levert de Belgische staatskas jaarlijks miljoenen op. In Duitsland, Oostenrijk, Malta en Polen is het eveneens mogelijk om kentekens zelf te bedenken.

Geweldig

VVD-Kamerlid Visser ziet niet in waarom Nederland moet achterblijven. „Het lijkt mij geweldig om met een kentekencombinatie te kunnen rondrijden die echt wat voor je betekent. Ik zie niet in waarom dat hier niet zou kunnen. Ik wil van minister Schultz van Haegen weten wat er nodig is om dit voor elkaar te krijgen.”

In ons land is het de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) die over kentekens gaat. Die stelt geen principiële bezwaren te hebben tegen gepersonaliseerde platen, maar laat ook weten dat het op dit moment lastig is om die in te voeren.

Anders

Wij hebben in Nederland namelijk een ander kentekensysteem dan in landen zoals België. Bij ons staat het kenteken geregistreerd op het voertuig, daar op personen. Dat kan lastig zijn als een voertuig met persoonlijke platen moet worden verkocht. Volgens de huidige regels moet de kentekenplaat dan mee met de nieuwe koper en die wordt dan misschien wel opgezadeld met een tekst die hij helemaal niet ziet zitten. In Nederlandse kentekens komen sinds 1978 geen klinkers meer voor.