Nieuws/Buitenland
897865159
Buitenland

Amerikanen: geen gewonden

Iraans raketvuur op basis VS in Irak

BAGDAD - Iran heeft 12 tot 15 ballistische raketten afgevuurd op Amerikaanse bases in Irak. De aanval was gericht op in ieder geval twee bases waarop Amerikaanse en coalitiemilitairen gestationeerd zijn, de bases in Al-Assad en Irbil. Volgens de Amerikanen zijn er geen gewonden. Iran claimt dat er tachtig Amerikaanse doden vielen.

De luchtmachtbasis in het Iraakse Ain al-Asad in het land is tot twee keer toe getroffen door Iraanse raketten. Ook de bases in Camp Taji, niet ver van Bagdad, en een Amerikaanse basis in Koerdisch gebied in Noord-Irak (Irbil) zijn onder vuur genomen.

Volg het laatste nieuws via de tweets van onze correspondent Jan Postma onder dit artikel.

Het Witte Huis en het Amerikaanse ministerie van Defensie bevestigden de aanvallen. De Iraanse Revolutionaire Garde heeft de verantwoordelijkheid voor het raketvuur opgeëist. Volgens het Pentagon werden de raketten vanuit Iraans grondgebied afgevuurd.

Het Pentagon laat weten dat de troepen gewaarschuwd waren en zich daardoor goed konden voorbereiden. Ook zouden de raketten vooral in onbebouwde delen van de bases zijn neergekomen.

Iran claimt 80 Amerikaanse doden

In tegenstelling tot wat de VS stelt, zijn volgens Iran tachtig Amerikanen gedood. Iran vuurde naar eigen zeggen vijftien raketten af die allen het beoogde doel troffen. Ook zou er grote schade zijn aan Amerikaans militair materieel.

Het Pentagon schrijft in een verklaring dat "Iran meer dan tien ballistische raketten heeft afgevuurd op doelen in Irak". De bases worden gebruikt door Amerikaanse troepen. Hoe groot de materiële schade is, is onbekend.

Videostill Iraanse staatstelevisie.

Videostill Iraanse staatstelevisie.

Iran heeft wraak gezworen voor de Amerikaanse raketaanval, waarbij de Iraanse generaal Qassem Soleimani het belangrijkste dodelijke slachtoffer was.

’Geen escalatie’

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Zarif tweette dat de aanval ’proportioneel’ en ’zelfverdediging’ was, na de liquidatie van Soleimani. Hij concludeerde: „We zoeken geen escalatie of oorlog, maar we zullen ons verdedigen tegen agressie.”

Op de Iraanse staatstelevisie adviseerde de Republikeinse Garde de VS om al zijn troepen uit Irak terug te trekken. Daarnaast beloofde Iran dat verdere Amerikaanse agressie tegen het land met "dodelijke vergelding" zal worden beantwoord. Ook landen die de VS helpen bij de aanval op Iran, "zoals Israël", zullen vergelding krijgen.

Het is de vraag hoe president Trump gaat reageren. Eerder waarschuwde hij dat Amerika klaar is voor een ’grote vergelding’, als Iran zou aanvallen. Trump overlegt op dit moment in het Witte Huis met zijn minister van Defensie Esper, minister van Buitenlandse Zaken Pompeo en verschillende hoge militairen.

Het Witte Huis wordt op dit moment extra beveiligd. De Amerikaanse nieuwszender CNN meldt dat de Iraanse Revolutionaire Garde via hun telegram-kanaal dreigen met een aanslag in de VS, als er een tegenaanval zou komen van de Amerikanen.