Nieuws/Binnenland
89787683
Binnenland

Ook Rotterdam en Den Haag gaan mondkapjes uitdelen

ROTTERDAM - Ook de gemeenten Rotterdam en Den Haag gaan mondkapjes uitdelen bij het gemeentehuis en stadsloketten. Woensdag maakte Amsterdam al bekend het dragen van mondkapjes actief te gaan stimuleren op gemeentelocaties. De gemeenten geven hiermee invulling aan het „dringende advies” van het kabinet om een mondkapje te dragen in de openbare ruimte.

In Rotterdam liggen de mondkapjes per direct klaar. Burgers vanaf 13 jaar wordt gevraagd een kapje te dragen als zij een gemeentelocatie binnenlopen en als ze in de wachtruimte zitten. Als er voor de balie een plexiglas afscheiding hangt, mag daar het kapje af. Ook voor identificatie tijdens de afspraak mag het mondkapje even naar beneden.

Mensen met een kwetsbare gezondheid kunnen bellen met een speciaal nummer, waarna de gemeente aan huis kan langskomen, voor een gesprek aan de voordeur of voor een wandelafspraak. Ook komt er een speciaal dagelijks uur waarop deze groep de locaties van de gemeente kan bezoeken. De locaties worden dan extra goed schoongemaakt. „Ook Rotterdammers die binnen de risicogroep vallen moeten veilig hun zaken met de gemeente kunnen blijven regelen”, aldus een woordvoerder.

Ook in Den Haag worden mondkapjes uitgedeeld bij de ingangen van gemeentelocaties, zoals het stadhuis. De kapjes moeten einde van de week op alle locaties klaarliggen, meldt een woordvoerder. De gemeente komt niet met een speciale regeling voor kwetsbare groepen. „Alle bezoeken aan gemeentelocaties zijn in Den Haag op afspraak. Zo zorgen we dat er nooit te veel mensen in één ruimte zijn en iedereen veilig blijft”, aldus de woordvoerder.

De veiligheidsregio’s Rotterdam-Rijnmond en Haaglanden sturen samen met Amsterdam-Amstelland en Brabant-Zuidoost (Eindhoven en omstreken) aan op veel meer mondkapjesgebruik. De gemeente Eindhoven wijst burgers op het dringende advies mondkapjes te dragen in de publieke ruimte, maar deelt ze niet uit.