Nieuws/Binnenland
898018
Binnenland

Steek uw kop niet in het zand

DFTgeld.nl staat deze maand in het teken van pensioen. Dat is hard nodig, want de pensioenkennis van de meeste Nederlanders is belabberd. Dat is ook niet vreemd. Elke maand geld opzij leggen, dat goed beleggen en vervolgens in een levenslange uitkering omzetten, klinkt misschien simpel, maar het blijkt taaie materie.

Toch zullen we ons steeds meer met het pensioen moeten bezighouden. Het collectieve pensioenstelsel waarbij fondsen voor ons beslissen, staat onder zware druk.

Vermoedelijk gaan we naar een individueler stelsel waarbij consumenten bijvoorbeeld zelf beslissen hoe en bij wie ze pensioen opbouwen. Die grotere keuzevrijheid betekent niet dat de problemen van het huidige stelsel zijn opgelost. De vergrijzing zorgt ervoor dat we maandelijks meer opzij moeten gaan zetten om hetzelfde pensioen te kunnen bereiken, in welk stelsel dan ook. Tel daarbij op dat de gemiddelde beursrendementen al sinds 2000 teleurstellen en de vooruitzichten niet gunstig zijn, dan vrees ik dat een aanzienlijke stijging van de maandelijkse pensioeninleg nodig is. Banken en verzekeraars noemen dat een groeimarkt.

Om niet het vel over de oren getrokken te krijgen, kunnen consumenten niet langer hun hoofd in het zand steken. Neemt u verkeerde beslissingen, dan zit u straks op de blaren. Een vangnet in de vorm van een collectief pensioenstelsel is er dan waarschijnlijk niet meer. Educatie en kwalitatief goede adviezen kunnen de kans op persoonlijke drama’s kleiner maken. Aan beide hangt een prijskaartje.