Nieuws
898213
Nieuws

Flinke daling faillissementen

Het aantal faillissementen van bedrijven en instellingen is in de eerste drie kwartalen met 23 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In totaal gingen 7635 bedrijven (inclusief eenmanszaken en vennootschappen onder firma) en instellingen (stichtingen en verenigingen) de afgelopen 9 maanden over de kop.

De iets verbeterde economische omstandigheden en het aantrekken van het consumentenvertrouwen zijn de belangrijkste oorzaken van de daling, meldt Faillissementsdossier.nl dinsdag.

In de bouw deed zich de sterkste daling voor. Daar stopten 825 bedrijven met hun activiteiten wegens een bankroet, 37 procent minder dan een jaar geleden. Dat betekent niet dat de sector de crisis te boven is. Zo gingen in 2007, het jaar voorafgaand aan de crisis die zich eind 2008 inzette, 'maar' 500 bouwbedrijven failliet.

Vooral meer specialisten in de conjunctuurgevoelige bouwsector slaagden er de afgelopen periode in hun zaak draaiende te houden. Het gaat dan bijvoorbeeld om timmerbedrijven, elektriciens, schilders en dakdekkers, die het in voorgaande jaren zwaar te verduren hadden.

In de detailhandel, waar het aantal faillissementen daalde met 16 procent tot 1461, viel op dat vooral minder kledingbedrijven het loodje legden: 132 tegen 203.

In de sector horeca blijven cafés worstelen om het hoofd boven water te houden. In de eerste 9 maanden gingen 98 kroegen failliet, 10 procent meer dan een jaar geleden.

Van alle provincies daalde het aantal faillissementen het sterkst in Zeeland, van 214 tot 120.