Nieuws/Binnenland
898284
Binnenland

Koerden bestormen Tweede Kamer

Rond half twee maandagnacht hebben zo'n 150 Koerdische demonstranten het gebouw van de Tweede Kamer verlaten. Dat gebeurde na een gesprek met Kamervoorzitter Van Miltenburg.

Op het Plein spraken Van Miltenburg en SP-Kamerlid Van Bommel de demonstranten toe met een megafoon. Van Bommel liet weten dat hij het kabinet om opheldering heeft gevraagd over de situatie in de stad Kobani.

Honderden Koerden bestormden maandagavond het gebouw van de Tweede Kamer. Tussen de 100 en 150 demonstranten wisten het gebouw binnen te dringen.

De Koerden willen aandacht vragen voor de situatie in de Noord-Syrische stad Kobani die (gedeeltelijk) door terreurbeweging ISIS is belegerd.

Demonstranten scandeerden leuzen als 'ISIS Terrorist' en 'Weg uit Koerdistan' en zeiden dat ze blijven totdat Kobani is bevrijd. Op een spandoek staat: Stop met zwijgen, steun Kobani. Volgens de politie verliep de demonstratie „gemoedelijk”. Er zijn nog geen arrestaties verricht. Op het moment van bestormen waren er geen zittingen van de Kamer.

Strijders van ISIS hebben in het oosten van Kobani de zwarte vlag van hun terreurbeweging gehesen. Uit angst voor ISIS worden meer dan 2000 Syrische Koerden geëvacueerd uit de stad, zei een vertaler van de belangrijkste Koerdische beweging in Syrië.

Acties in heel Europa

Het lijkt een gecoördineerde actie van de Koerden. Vanuit meerdere Europese steden komen berichten van protesten van Koerden. In Londen bezetten tientallen actievoerders een van de drukste metrostations, Oxford Circus. In Zweden wordt een vliegveld bezet.