Nieuws/Binnenland

Peter den Oudsten burgemeester Groningen

Peter den Oudsten wordt vrijwel zeker de nieuwe burgemeester van Groningen. De PvdA'er, nu nog burgemeester van Enschede, is maandagavond voorgedragen door de Groningse gemeenteraad.

De geboren Fries werkte eerder in Drenthe en Overijssel. „Hij heeft een duidelijke band met Noord-Nederland, dat was zijn motivatie om in Groningen te solliciteren. Hij is een bruggenbouwer en straalt rust en statuur uit”, zegt de Groningse D66-fractievoorzitter Jetze Luhoff, voorzitter van de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad.

In totaal waren er acht kandidaten voor de baan als burgemeester, aldus Luhoff. Vijf van hen zijn lid van D66, twee van de PvdA en één gegadigde is onafhankelijk. Luhoff wil niet zeggen wie de andere kandidaten waren en hoeveel raadsleden achter Den Oudsten stonden.

Wachtgeld

Den Oudsten (62) volgt partijgenoot Peter Rehwinkel op. Die vertrok eind vorig jaar. Rehwinkel kreeg veel kritiek op zijn functioneren, onder meer rond de Facebookrellen in Haren en bij een dreigende dijkdoorbraak. Na zijn vertrek kwam Rehwinkel opnieuw in opspraak, vanwege de wachtgeldregeling en onduidelijkheid over een nieuwe baan als rampenbestrijder voor een internationale organisatie. Sinds het vertrek van Rehwinkel was Ruud Vreeman interim-burgemeester.

Den Oudsten was sinds 2005 burgemeester van Enschede. Daarvoor was hij burgervader in Meppel en wethouder en waarnemend burgemeester in zijn geboortestad Leeuwarden. Ook werkte hij als woordvoerder van de gemeente Enschede, van een voorloper van energiebedrijf Nuon en een voorloper van zuivelbedrijf FrieslandCampina. Hij is voorzitter van Regio Twente, het samenwerkingsverband van de 14 gemeenten in Twente, en voorzitter van de organisatie die Vliegveld Twente wil herontwikkelen.

De voordracht van Den Oudsten gaat nu naar de minister van Binnenlandse Zaken. Als die akkoord gaat, volgt de officiële benoeming door koning Willem-Alexander. Het is de bedoeling dat Den Oudsten op 2 januari aan de slag gaat.