898516
Binnenland

’Subsidiegeld op aan feestjes’

De stichting Lezen & Schrijven geeft exorbitante bedragen uit aan feestjes en kan vrijwel zonder controle belastinggeld uitgeven, zeggen oud-medewerkers. De stichting zelf en het ministerie van Onderwijs ontkennen het stellig en zeggen dat vriendjespolitiek echt niet leidde tot de vele subsidies.

„Er wordt daar geklierd met geld”, valt een oud-medewerker van de stichting met de deur in huis. Deze voormalig medewerker verliet gedesillusioneerd de organisatie tegen laaggeletterdheid, die opgericht werd door prinses Laurentien. Zo zong René Froger op een van de vele feesten van de stichting een paar nummers voor het bedrag van 12.000 euro, weet deze vertrokken medewerker. De stichting ontkent dat laatste niet, maar wil niet ingaan op dat soort afspraken met derden.

„De hoeveelheid feesten en partijen is echt buitensporig”, zegt een andere oud-medewerker. „Ze zijn meer bezig met netwerken en mensen bewust maken, in plaats van mensen echt leren lezen.” Een ander herinnert hoe er zes ton subsidie over was die op moest, omdat ze dat volgend jaar anders niet meer zouden krijgen. De controle vanuit het ministerie was nihil, zeggen ze. „Ik vond het gênant dat wij zo veel geld kregen omdat we ’sexy’ waren en een prinses hebben.”

Verdubbeld

Het ministerie van Onderwijs en de stichting ontkennen dat er weinig controle is op wat er met de subsidie gebeurt, daar zouden strikte regels voor zijn. Dat oud-minister Van Bijsterveldt als onderwijsminister het budget voor de stichting verdubbelde naar acht miljoen euro en later voorzitter van Lezen & Schrijven werd, is volgens de stichting geen vriendjespolitiek. Ook niet nadat haar assistent daar op de loonlijst kwam na de verruiming van de subsidie. De stichting reageert dat Van Bijsterveldt haar werk onbetaald doet en dat haar voormalig assistent ’op basis van zijn kennis en ervaring’ is aangenomen.

D66-Kamerlid Van Meenen vertrouwt het niet. „De schijn van belangenverstrengeling en vriendjespolitiek wordt gewekt.”

Hij wil opheldering van verantwoordelijk minister Bussemaker (Onderwijs).

Het ministerie van Onderwijs gaat op meerdere vragen omtrent de stichting niet in. Een woordvoerder van Bussemaker benadrukt wel dat het niet zeker is dat de stichting opnieuw de subsidie zal krijgen waarmee laaggeletterdheid moet worden bestreden.