Nieuws/Binnenland
898615
Binnenland

Minder zakgeld voor bajesklant

Gevangenen mogen veel te veel geld hebben. Daardoor ontstaan ruzies, machtspelletjes en is er chantage in de gevangenissen.

Dat stelt CDA-Kamerlid Oskam. Hij vindt het maar niks dat gedetineerden nu maximaal vijfhonderd euro per maand op hun rekening kunnen laten storten waar ze bijvoorbeeld sigaretten mee kunnen kopen in de bajes. „Geld wordt een middel om vrienden en vijanden mee te maken. Zo’n chantagemiddel wil je niet in de gevangenis.” Hij ziet bijvoorbeeld dat Hells Angels fondsen hebben om aan maten die in de bak zijn beland, elke maand vijfhonderd euro kunnen overmaken waardoor ze een enorme machtspositie in de bajes krijgen.

Chips

De christendemocraat dient woensdag een plan in om dat ’zakgeld’ te verminderen, waar een Kamermeerderheid van VVD, SP en PVV positief over is. Gevangenen zouden maximaal 100 euro per maand mogen krijgen in een gesloten inrichting en 250 in een half gesloten inrichting. „vijfhonderd euro binnen de bajes is absurd. Je hebt geld nodig voor een zak chips of een pakje sigaretten. Van meer geld komt narigheid”, aldus Oskam.

VVD-Kamerlid Van der Steur vindt het een goed idee en heeft er „helemaal geen probleem mee als dat bedrag lager wordt”. Liever nog heeft hij dat gevangenen op termijn alleen geld kunnen krijgen als ze daarvoor werken.

PVV-Kamerlid Helder is sowieso mordicus tegen het idee dat gevangenen geld gestort kunnen krijgen, en al helemaal zo veel. „Die gedetineerden zitten er al op kosten van de belastingbetaler, dus meer geld is niet nodig van buitenaf. Als ze dat willen, moeten ze er maar voor werken.”