Nieuws
898619
Nieuws

Ben Bernanke krijgt geen hypotheek

Hij gold als de belangrijkste financiële man in de wereld, maar oud-topman Ben Bernanke van de Amerikaanse Fed - inmiddels multimiljonair dankzij zijn lezingen - kan zijn hypotheek niet automatisch geherfinancierd krijgen.

Deze anekdote meldt Bernanke regelmatig tijdens een serie peperdure lezingen. De oud-voorzitter van Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, verdient op zo'n avond $250.000. Voor zijn aanstaande biografie hebben uitgevers naar verluidt zevencijferige bedragen over.

In zijn gloriedagen kon letterlijk elk woord in zijn toelichting over ingrepen in de financiële markten de beurzen direct laten stijgen of dalen.

Baanwisseling

Maar het huidige lid van een denktank op Capitol Hill in Washington kan voor het huis dat hij in 2004 kocht tegen $839.000, en dat nu op $815.000 wordt geschat door makelaars, geen hypotheek krijgen nadat hij afgelopen halfjaar van baan is gewisseld.

Omdat zijn inkomen bij de Amerikaanse overheid de afgelopen elf jaar zeer stabiel was, en zijn huidige verdiensten weliswaar hoog zijn maar onregelmatig binnendruppelen, komt Bernanke niet automatisch voor de hypotheekverlening in aanmerking.

Scherpere hypotheekeisen

Bernanke gebruikt zijn eigen hypotheek nu als voorbeeld. Veel Amerikanen die naar ander werk overstappen, hebben problemen met de aangescherpte hypotheekverstrekkingseisen door banken. Die banken worden door de Fed juist aan zeer goedkoop geld geholpen dankzij een zeer lage rente.

Als Fed-voorzitter moest Bernanke de financiële problemen oplossen die ontstonden omdat hypotheekverstrekkers leningen konden afsluiten voor particulieren die daarvoor onvoldoende inkomsten hadden.

Lees al het nieuws over beleggingen en beursfondsen in de DFT-nieuwsbrief.