Nieuws/Buitenland
898632
Buitenland

'ISIS wil terroristen als vluchtelingen sturen'

Terwijl in Syrië en Irak hard wordt gevochten, maken de leiders van Islamitische Staat (ISIS) plannen om de strijd ook naar Europa te verplaatsen. De Duitse krant Bild am Sonntag meldde zondag op basis van bronnen in kringen van de veiligheidsdiensten dat ISIS groepjes terroristen als vluchtelingen naar West-Europa wil loodsen.

Amerikaanse geheime agenten zouden gesprekken afgeluisterd hebben waarin de plannen worden besproken. Door de terroristen als vluchtelingen naar Europa te sturen, hoopt ISIS de steeds beter beveiligde vliegvelden te slim af te zijn.

Ondertussen voerde de Verenigde Staten (VS) zaterdag en zondag opnieuw luchtaanvallen uit in Syrië en in Irak. Ook de strijd om de Syrische stad Kobani, een brandhaard op de grens met Turkije, is nog altijd niet beslecht. In de nacht van zaterdag op zondag vielen bij gevechten ten zuidoosten van de stad 27 doden, onder wie zestien ISIS-strijders en elf Koerdische strijders.

Gevechtsvliegtuigen van de VS en Arabische bondgenoten voerden ook luchtaanvallen uit ter ondersteuning van de Koerden. Toch wist ISIS een deel van de strategisch gelegen berg Machta Nur te veroveren. Even verderop, ten zuiden van de Turkse plaats Suruç, besloten Turkse autoriteiten om twee dorpen te evacueren na verscheidene granaatinslagen. Suruç ligt niet ver ten noorden van de Syrische grensplaats Ayn al-Arab, door de Koerden Kobani genoemd, waar al geruime tijd wordt gevochten tussen Koerdische Syriërs en strijders van ISIS.