Nieuws/Binnenland
89931187
Binnenland

’Van Dissel ondermijnde vertrouwen door openlijk te twijfelen over mondkapjes’

DEN HAAG - RIVM-baas Jaap van Dissel heeft het vertrouwen van de bevolking in het coronabeleid van de overheid „ondermijnd” door openlijk te twijfelen aan het nut van mondkapjes. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV).

Van Dissel is sinds de uitbraak van het coronavirus voorzitter van het Outbreak Management Team, dat het kabinet adviseert. Hij vond dat mondkapjes konden leiden tot schijnveiligheid. Mensen zouden met mondkapjes op lakser kunnen kunnen worden met andere voorzorgsmaatregelen, zoals handen wassen, afstand houden en thuisblijven bij klachten, was zijn gedachte.

Toen het kabinet in 2020 het dragen van mondkapjes verplichtte, eerst in het openbaar vervoer en later in openbare ruimtes, noemde Van Dissel dat een politieke keuze en geen wetenschappelijke keuze. „Door deze uitspraken werd het beleid van de overheid ondermijnd door adviseurs van diezelfde overheid”, aldus de OVV.

Het hielp volgens de raad niet „om draagvlak voor de afgekondigde maatregelen te behouden.” Op een andere plek in het rapport zegt de OVV dat Van Dissel „het publieke vertrouwen in het overheidsbeleid” ondermijnde.

In een reactie op het conceptrapport liet van Dissels werkgever, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), weten dat hij zich aan zijn rol als adviseur hield en dat er niet genoeg „wetenschappelijke consensus” was over het nut van mondkapjes. De OVV is het daar niet mee eens. „Mogelijk was de voorzitter van het OMT in deze situatie rolvast als wetenschapper, maar zijn opmerkingen met betrekking tot het gebruik van mondkapjes werkte ondermijnend voor het draagvlak”, stelt de raad in een reactie op de reactie.

Dominant

Ook concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid dat het Outbreak Management Team en het kabinet vooral oog hadden voor het bestrijden van het coronavirus. Dat perspectief bleef dominant en dat komt doordat RIVM-baas Jaap van Dissel „in vrijwel alle crisisteams aanwezig was”, concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Volgens de raad maakte „de dominantie van dit perspectief het moeilijker voor adviseurs en besluitvormers om breder te kijken dan het thema infectieziekten.”

Van Dissel is voorzitter van het Outbreak Management Team, dat het kabinet de afgelopen twee jaar heeft geadviseerd over de aanpak van het coronavirus. Hij is directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Daarnaast is hij hoogleraar infectiezieken bij het universitair ziekenhuis LUMC in Leiden.