Nieuws/Binnenland
899567
Binnenland

Uitverkoop Defensie gaat CDA veel te ver

De verkoopwoede bij Defensie heeft kwaad bloed gezet in defensiekringen en de politiek. „De minister houdt uitverkoop”, zegt CDA-Kamerlid Knops. „Het lijken de Drie Dwaze Dagen wel.”

Marc de Natris van vakbond GOV heeft het zelfs over ’Drie Dwaze Jaren’. Ook defensiedeskundige Rob de Wijk is kritisch. „De bezuinigingen gaan nog steeds volle kracht vooruit. De hoop was juist dat de uitverkoop zou stoppen.”

Aanleiding is de verkoop van 44 gloednieuwe rupsgevechtsvoertuigen aan Estland. Deze CV90’s – moderne, lichte rupsvoertuigen voor maximaal tien personen met een 35-milimeterkanon – waren vorig jaar al in de etalage gezet als onderdeel van een omvangrijke bezuiniging. Als bijkomende reden voor de verkoop werd gezegd dat moderne oorlogsvoering meer baat heeft bij wielvoertuigen, die lichter zijn, sneller inzetbaar en goedkoper in onderhoud.

Dreiging

Maar met het toegenomen besef in de politiek dat de toenemende dreiging noopt tot het versterken van de slagkracht van de krijgsmacht, was sinds de zomer de hoop gegroeid dat de infanterievoertuigen behouden zouden blijven. In landmachtkringen wordt de verkoop dan ook betreurd, temeer omdat men er zelfs rekening mee hield dat een deel van de CV90’s zou worden uitgerust met een tankkanon. Die hoop is nu verdwenen.

Extra wrang is dat de CV90’s pas net bij de landmacht in gebruik zijn. Het leger kocht de commando- en infanterievoertuigen in 2008 voor 4 miljoen euro per stuk. Doorverkoop aan Estland zou minimaal 130 miljoen euro moeten opleveren. Defensie houdt de verkoopwaarde om commerciële redenen geheim. De infanterie houdt nog 149 CV90’s over.

Met de deal met Estland is de uitverkoop van militair materieel nog niet gestopt. Zo heeft Defensie nog 547 lichte pantserrupsvoertuigen (YPR’s) in de aanbieding en vijftien Leopardtanks, vier mijnenjagers, 32 pantserhouwitsers, drie AB412-reddingshelikopters, twee Fokker-50-passagiersvliegtuigen en het vipvliegtuig Gulfstream IV. Van de negen Cougarhelikopters die op de verkooplijst stonden, blijven er mogelijk een paar behouden.

Het afstoten van militair materieel is steeds belangrijker voor de defensiebegroting. Voor komend jaar staat er 117 miljoen euro voor ingeboekt. Intussen dringt zich de vraag op of Defensie niet te enthousiast is met verkopen, zegt De Wijk, directeur van Hague Centre for Strategic Studies. „De afbraak bij Defensie gaat gewoon door, terwijl de noodzaak tot versterken van de slagkracht alleen maar is toegenomen.”

De officiële verkoop aan Estland vindt plaats in december. Nederland gaat Tallinn ook van informatie voorzien over gebruik en onderhoud van het gevechtsvoertuig.