Nieuws/Binnenland
899800927
Binnenland

’Vliegreizen kennen nog teveel onzekerheden’

Run op autovakantie, Frankrijk en Italië populair

AMSTERDAM - De autovakantie is in trek. Door alle onzekerheid over reizen durven veel Nederlanders een vliegreis niet aan en vliegen de boekingen voor autoreizen en campingtrips naar met name Frankrijk en Italië omhoog, blijkt uit gegevens van vakantiereviewsite Zoover.

„Mensen zijn terughoudend wat betreft reizen. Ze willen graag, maar wachten af of kiezen voor eigen vervoer”, erkent voorzitter Frank Oostdam van reiskoepel ANVR. Nog altijd kampen reizigers met alle onzekerheden rond PCR-testen, het coronapaspoort en de wisselende eisen per land. Het gevolg: we maken veilig keuzes „We zien eenzelfde patroon als vorig jaar, waarbij mensen kiezen voor omliggende landen en kleinschalige organisaties.”

Koste wat kost de grens over

Dat is goed te zien in de vraag naar autovakanties. De afgelopen weken nam het aantal boekingen voor autoreizen en campings toe. De vakantiereviewsite zag met name Frankrijk en Italië omhoogschieten met respectievelijk 27 en 41 procent meer boekingen. De meest populaire regio’s; het Gardameer, Languedoc-Roussillon en Toscane.

„We zien dat de interesse toeneemt. Frankrijk is nu het populairste vakantieland. Dat is doorgaans altijd zo, maar tijdens de coronacrisis werd veel meer gezocht naar en geboekt voor vakanties in Nederland”, aldus directeur Judith Eyck van Zoover. We willen echter koste wat kost de grens over. Dat een populair land als Spanje vooralsnog op oranje staat, is daarbij een flinke domper. Want ook dat is doorgaans een populaire ’autobestemming’. Zoover zag de afgelopen weken wel veel meer boekingen voor het land, maar dat was vooral richting de ’gele’ eilanden Ibiza en Mallorca.

Vliegreizen minder vaak geboekt

De massale run op autovakanties heeft tot direct effect dat de hausse van het aantal boekingen voor vliegreisjes naar de zon is afgevlakt, zegt Oostdam.

Toch zorgt de achterblijvende vraag wel voor een stevige prijsdaling. De afgelopen weken werden vliegreizen over de hele linie 13 procent goedkoper, terwijl in een normale zomer de prijzen juist in de aanloop naar de vakantie omhoogschieten, aldus Zoover.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo