Nieuws/Binnenland
899964
Binnenland

Fris en hip met een klassieke touch

Preziosa: oogverblindend

De langste waterglijbaan op een schip, een Balinese spa, een luxe theater, een 4D-bioscoop, een bowlingbaan, vier zwembaden, twaalf whirlpools en een 24-uurs privébutlerservice. Het is slechts een kleine greep uit de faciliteiten die het nieuwe vlaggenschip van MSC Cruises, de Preziosa, biedt. Zulke informatie maakt iedere sterveling toch nieuwsgierig? Uw verslaggeefster in elk geval wel.

Voor iemand die voor het eerst kennismaakt met een cruiseschip, is het moeilijk voor te stellen wat je te wachten staat. Onderweg van het vliegveld van Milaan naar MSC-thuishaven Genua grappen we over al die faciliteiten die we op het schip zullen tegenkomen. ,,Het schip heeft twintig bars. Je kunt gewoon een kroegentocht aan boord houden!" Oubollige beelden van de Love Boat en een schip vol rijke bejaarden die het ervan nemen passeren de revue; je kunt er niets aan doen, je weet niet beter.

Zodra we echter voet zetten in de lobby van het twaalfde MSC-schip - de vierde in de prestigieuze Fantasia-klasse - is de eerste indruk direct verpletterend. De met Swarovski-kristallen beklede trappen, de glazen liften en de spiegelende balustraden verblinden je bijna, maar op een aangename manier. Wat is dit mooi en chic! Alle vooroordelen kieperen we direct overboord.

Kroonluchters

MSC mag dan de naam hebben niet voorop te lopen als het aankomt op innovatie, qua inrichting en vormgeving heeft het Italiaanse bedrijf echter een naam hoog te houden. En dat lukt met bijna speels gemak. Van buiten straalt de Preziosa, net zoals de andere MSC-schepen, grandeur uit en heeft het een verfijnde snit. Van binnen is Europa's grootste cruiseschip uitgedost met een fris en hip interieur met hier en daar een klassieke touch door bijvoorbeeld de enorme kristallen kroonluchters. Ook de 1751 hutten, waarin 4345 gasten kunnen worden ondergebracht, zijn strak en praktisch ingericht. Overal is aan gedacht.

En dan te bedenken dat dit kostbare juweel van 333 meter lang, 38 meter breed en 68 meter hoog in eerste instantie helemaal niet voor de MSC-vloot was bestemd. Het schip van 550 miljoen euro was eigenlijk besteld door Hannibal Khadaffi, juist: de zoon van... Het moest het startpunt worden van een megaluxueuze Libische cruise-industrie. Er waren aan boord zelfs aquariums met haaien gepland. Het schip zou in december vorig jaar worden afgeleverd in Tripoli, maar met de val van het Khadaffi-regime in 2011 verviel ook de order bij scheepsbouwer STX Europe in het Franse Saint-Nazaire. Na meer dan negen maanden onderhandelen besloot MSC het schip over te nemen en kreeg het alsnog een mooie eindbestemming.

Betaalbaar

Tijdens de rondleiding vlak voor de officiële doop van de Preziosa rijst toch de vraag wat een cruise op een schip als dit wel niet kost. Is het betaalbaar voor een gewoon gezin? Marketing manager Danielle Groot van MSC knikt vrijwel direct ja. ,,In het laagseizoen kun je al een week cruisen voor 499 euro per persoon. Je hebt dan wel een binnenhut, maar als je mooi weer hebt breng je daar weinig tijd in door. En met slecht weer hoef je je ook geen moment te vervelen. Er zijn genoeg dingen overdekt te doen."

Ook aan de allerkleinsten is gedacht. Aan boord bevindt zich een heus speelparadijs en zijn activiteiten geregeld voor kinderen van 0 tot en met 17 jaar. Ook kunnen paps en mams 's avonds de bloemetjes buiten zetten, terwijl een oppas op de kleintjes let.

Volgens Erik Schuffel, directeur van MSC Nederland, is cruisen vooral in de meivakantie een trend bij gezinnen. ,,Onze schepen zitten dan vol met families. Ik vergelijk het altijd maar met het all-inclusiveverhaal. Daar moesten mensen tot voor een paar jaar geleden ook niets van hebben. Nu is het gemeengoed. Als je eenmaal een cruise hebt meegemaakt, wil je niet meer anders."

Champagne

Of de beschermvrouwe van de MSC-vloot, de nog immer mooie Sophia Loren (79), er ook zo over denkt, weten we niet. Maar zij is het die na een mooi optreden van het theaterteam, een flashmob met drie schepen - de Preziosa, de Splendida en de Opera - en een optreden van maestro Ennio Morricone met een 55-koppig orkest, met een elegant gebaar de fles champagne tegen de flank van het schip laat knallen. En het zo officieel in de vaart brengt.

Vanuit de discotheek - altijd handig om te weten waar je puber tot in de late uurtjes uithangt - kijken we uit over de zwembaden en het zonneterras. Met het mooi verlichte Genua op de achtergrond varen we in gedachten langs Napels, Messina, Tunis, Barcelona en Marseille. Wat moet het heerlijk zijn om na het verkennen van een stad weer aan boord te stappen en van alle faciliteiten gebruik te maken als van een vijfsterrenhotel. Het oubollige imago van cruisen heeft wat ons betreft afgedaan. We weten inmiddels beter: we zijn overstag!

Reiswijzer

Kijk voor aanbiedingen op de Preziosa op www.msccruises.nl. In de zomer van 2014 vaart de Preziosa in de Middellandse Zee en daarvoor zijn Fly & Cruise-pakketten beschikbaar. Dit schip beschikt over Super Familie Hutten geschikt voor maximaal 6 personen. Op de schepen van MSC wordt de pasta aan boord vers bereid en is te proeven in het Eataly restaurant. In de sportsbar wordt de Nederlandse eredivisie uitgezonden.