Nieuws/Buitenland
900197347
Buitenland

Nancy Pelosi wil commissie oprichten om fitheid presidenten te kunnen beoordelen

Nancy Pelosi

Nancy Pelosi

WASHINGTON - Een speciale commissie van het Amerikaanse parlement zou de gezondheid van presidenten moeten kunnen beoordelen en in het uiterste geval een onderzoek instellen naar de handelingsbekwaamheid van de president. De leider van de Democraten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, zet druk om een wet aan te nemen waardoor zo’n medische commissie kan worden opgericht.

Nancy Pelosi

Nancy Pelosi

Het gaat om toekomstige presidenten en niet om president Trump, zei Pelosi vrijdag. De coronabesmetting van Trump en zijn medische behandelingen zijn wel de aanleiding. Volgens Pelosi roept Trumps recente „veranderde toestand” de vraag op of hij nog wel handelingsbekwaam is.

De16-koppige commissie zou - als daar een meerderheid voor is - pas na de verkiezingen van 3 november worden ingesteld. Er zouden Democraten en Republikeinen plaats in moeten nemen, van wie de helft medische professionals zouden moeten zijn.

De oprichting is volgens de Democraten mogelijk op basis van het 25e amendement van de grondwet, waarin regels staan over wat er met gebeuren als een president zijn ambt niet meer kan uitoefenen.

De Republikeinen wijzen het voorstel af als een „stunt”, drie weken voor de verkiezingen. Trump zelf stelt dat de „gekke” Pelosi er met het voorstel op uit is zijn Democratische rivaal Joe Biden bij verkiezingswinst snel te kunnen laten vervangen door diens ’running mate’ Kamala Harris.

Om een zittende president permanent uit zijn ambt te zetten, moeten zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat daar met een twee derde meerderheid mee instemmen.