Nieuws/Buitenland
901277
Buitenland

Smakeloze actie Lazio-fans

ROME - Supporters van Lazio Roma hebben Anne Frank zondag gebruikt om hun gebruikelijke antisemitische uitingen kenbaar te maken. Tijdens een thuiswedstrijd tegen Cagliari plaatsten ze een spandoek en deelden ze stickers uit met daarop een afbeelding van Anne Frank gehuld in een AS Roma-shirt. Het is als belediging bedoeld tegenover de supporters van AS Roma. Het vak van de Lazio-supporters hing vol met antisemitische spandoeken.

De harde kern van Lazio was notabene de toegang tot hun gebruikelijke vak aan de noordkant van het Olympisch Stadion ontzegd, wegens racistische spreekkoren tegen donkere spelers in hun laatste duel. Ze konden voor het symbolische bedrag van één euro naar de overkant, het traditionele zuid-vak van de supporters van AS Roma, dat hetzelfde Olympische Stadion deelt. De Lazio-fans hingen het vak van de harde supporters van de aartsrivaal vervolgens vol met antisemitische teksten. De wedstrijd tegen Cagliari had juist in het teken van bestrijding van racisme moeten staan.

„Dit is geen supportersvak, dit is geen voetbal, dit is geen sport. Weg met de antisemieten uit het stadion”, aldus de voorzitter van de joodse gemeenschap te Rome Ruth Dureghello.

Lazio-supporters verspreidden in 2013 al eens foto’s van Anne Frank op een shirt van AS Roma. Er is tussen de harde kernen van beide clubs al jaren een strijd gaande om wie het meest antisemitisch en extreemrechts is. De Italiaanse voetbalbond probeert er continu maatregelen tegen te nemen, maar dat heeft vooralsnog weinig effect.