Nieuws/Binnenland
901945007
Binnenland

Prinses Mabel aanwezig bij uitvaart van ’zeer loyale vriend’ Desmond Tutu

DEN HAAG - Prinses Mabel is zaterdag aanwezig bij de uitvaart van de Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst desgevraagd laten weten. Eerder werd bekend dat koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix niet bij het afscheid zijn.

Mabel was lang bevriend met Tutu, die zondag op 90-jarige leeftijd overleed. Hij was volgens haar „een zeer loyale vriend”, die haar bijstond nadat haar man prins Friso in een coma was geraakt na een skiongeval in het Oostenrijkse Lech.

„Ik zal altijd dankbaar zijn voor de steun en advies die hij mij gaf toen mijn man ernstig gewond raakte”, schreef Mabel op de website van Project Syndicate nadat bekend was geworden dat Tutu overleden was. „Arch belde me elke dag in de lange maanden dat Friso niet bij bewustzijn was. Soms spraken we uren, soms maar een paar minuten. Maar hij maakte duidelijk dat hij er altijd voor me was.”

Eerder brachten ook Willem-Alexander, Máxima en Beatrix hun condoleances over aan de familie van Tutu. „Met dankbaarheid koesteren wij de herinneringen aan aartsbisschop Desmond Tutu. Met onverwoestbare blijmoedigheid streed hij voor recht en vrede. Hij gaf stem aan de hoop. Zijn innemende persoonlijkheid en karakteristieke lach hadden een grote wervende kracht en hielpen velen op het pad naar verzoening.”

Bedroefd

Tutu ligt opgebaard in de kathedraal St. George in de Zuid-Afrikaanse stad Kaapstad. Zuid-Afrikanen kunnen afscheid nemen van Tutu totdat hij in het weekend wordt gecremeerd. De Nobelprijswinnaar en bekende tegenstander van de apartheid overleed zondag op 90-jarige leeftijd.

Tutu ligt in een simpele houten kist met een klein boeket van anjers er bovenop. De huidige aartsbisschop van Zuid-Afrika, Thabo Makgoba, sprak bij aankomst een gebed uit voor de kist. Hierna droegen zes priesters de kist de kathedraal in.

Eigenlijk zouden mensen één dag de tijd krijgen om afscheid te nemen van Tutu. De autoriteiten besloten die termijn te verlengen, uit angst dat er een stormloop zou komen op de kathedraal. Tutu wordt zaterdag gecremeerd. Zijn as wordt bijgezet in de St. George. De kathedraal luidt sinds maandag elke dag 10 minuten lang de klokken ter ere van de overleden aartsbisschop.

Tutu overleed zondag „vreedzaam” in een verpleeghuis in Kaapstad. Over de hele wereld werd bedroefd gereageerd op zijn overlijden.