Nieuws/Binnenland
902539
Binnenland

Schippers wil gelijk aanbod medicijnen in EU

Edith Schippers wil dat Europa de handen ineenslaat.

Edith Schippers wil dat Europa de handen ineenslaat.

Den Haag - Demissionair minister Schippers (Volksgezondheid) wil een Europees medicijnpact. Zo moeten farmaceutische bedrijven gedwongen worden om in alle EU-lidstaten hun nieuwe medicijn te leveren.

Edith Schippers wil dat Europa de handen ineenslaat.

Edith Schippers wil dat Europa de handen ineenslaat.

Nu vallen sommige landen nog buiten de boot. Voor hen haalt de industrie de neus op, omdat er te weinig te verdienen valt. Het gaat vooral om arme en kleine landen.

Door Europese afspraken te maken wil Schippers een einde maken aan deze ’selectieve marktintroductie’. Om het voor elkaar te kunnen krijgen heeft de VVD-bewindsvrouw een brief gestuurd aan al haar Europese collega’s. Ze roept ze op een vuist te ballen tegen de huidige gang van zaken.

Zodra nieuwe geneesmiddelen een positieve beoordeling van het Europees medicijnagentschap EMA ontvangen, verleent de Europese Commissie een centrale markttoelating die geldig is voor de hele Europese Unie.

Maar dit is geen garantie dat patiënten in alle EU-lidstaten kunnen profiteren van deze nieuwe geneesmiddelen. Er is namelijk geen wettelijke verplichting om geneesmiddelen in alle Europese landen aan te bieden.

In veel gevallen kiezen farmaceutische bedrijven dan ook voor marktstrategieën waarbij ze producten alleen introduceren in bepaalde lidstaten. Als gevolg daarvan hebben veel patiënten, met name in kleinere of armere landen, geen toegang tot de medicijnen of moeten soms maanden tot jaren wachten. Schippers noemt dit een ’onaanvaardbare gang van zaken’.