Nieuws/Binnenland
902981
Binnenland

Politie zoekt naar ’fout’ geld in Rotterdam

ROTTERDAM - Achttien geldkantoortjes in Rotterdam-Zuid krijgen vandaag een bezoekje van de politie, gemeente, douane en de belastingdienst. De actie is onderdeel van een grotere landelijke actie die gericht is tegen het witwassen van crimineel geld.

Om elf uur stapten agenten een van de zaken die op de lijst staat op de Dordtselaan binnen. Dit money transfer kantoor wordt evenals een andere verdacht van het witwassen van crimineel geld. De douane ging mee om met een speurhond te zoeken naar verborgen geld.

De instapactie maakt onderdeel uit van een landelijke actie. In het totaal kregen 32 bedrijven een bezoek. Naast Rotterdam werden geldkantoortjes in Den Haag, Utrecht, Delfzijl en Amersfoort bezocht.

,,Maar het zwaartepunt ligt in Rotterdam. Hier alleen op Rotterdam-Zuid zitten ongeveer zestig van dit soort geldkantoortjes. Dagelijks gaat het gemiddeld om 52.000 euro aan transacties die via deze bedrijven worden geregeld. Elke gemiddelde transactie per dag is 16.000 euro. Dat is opmerkelijk in een gebied waar zoveel armoede is en het jaarsalaris gemiddeld op 16.000 of 17.000 euro ligt. Het kan niet dat er dan zoveel geld omgaat”, aldus Marcel de la Haye stadsmarinier Ondermijning in Rotterdam.

Bij twee van de invallen betreft het een strafrechtelijk onderzoek, zo legt een woordvoerder van het OM uit. De andere zestien geldkantoortjes zijn niet strafrechtelijk in beeld, maar worden wel bezocht. Dit om onder meer te controleren of ze hun opkoopregister op orde hebben, hun belastingen goed hebben gedaan en soms krijgen ze een bezoek in het kader van het bestemmingsplan van de gemeente. Ook elders in het land vinden invallen plaats voor strafrechtelijk onderzoek. Onbekend is nog waar en hoeveel.

In 2009 is de wet in Nederland gewijzigd waardoor het makkelijker is geworden om money transfer kantoor te openen. ,,In Rotterdam zag je een wildgroei ontstaan. In een straat waren er in een keer negen van dit soort bedrijfjes. Het toezicht op deze zaken is moeilijk. Alleen al in drie winkelstraten in Rotterdam, zoals de Dordtselaan, Beijerlandselaan en de Groene Hilledijk zitten twintig van dit soort geldkantoortjes”, legt De la Haye uit. ,,Wij zijn de ijsberg aan het smelten.”