90373
Binnenland

Dinsdag eerste rokjesdag

Nederland krijgt deze week echt lenteweer voorgeschoteld. Op maar liefst drie dagen kan het ergens in het land 20 graden worden. Het zuiden en zuidoosten maken daar de meeste kans op, aldus Weerplaza. Het warme voorjaarsweer gaat helaas niet elke dag samen met volop zon. Dinsdag later op de dag, woensdag en vrijdag verwachten de meteorologen naast hoge temperaturen ook buien.

De normale maximumtemperatuur, het gemiddelde berekend over de periode 1981 tot en met 2010, ligt eind maart rond 11 graden. Deze week komen we daar dagelijks ruim bovenuit. Maandag wordt het 13 graden op de Wadden en 15 tot 17 graden in de rest van het land.

De dag start in het noorden op sommige plaatsen grijs door lage bewolking of nevel. In de loop van de ochtend lost het bewolkingsgebied op, of trekt de Noordzee op. In de middag schijnt uiteindelijk bijna overal de zon uitbundig en is de lente duidelijk voelbaar. De wind waait zwak of matig uit het oosten tot zuidoosten, waardoor het een aangename voorjaarsdag zal zijn.

Zonnige start

Dinsdag start de dag zonnig, maar in de loop van de dag komen er wat meer (stapel)wolken. De wind voert warmere lucht aan. Daardoor wordt in het zuidoosten en oosten 20 graden mogelijk. Langs de westkust wordt het ongeveer 17 graden doordat daar de wind enigszins van zee waait. Vanwege de heerlijke temperaturen en de rustige wind zal sprake zijn van de eerste 'rokjesdag'. Rokjesdag is de benaming voor de eerste warme dag waarop door velen zomerse kleding wordt gedragen. De term bestaat al lang, maar is populair gemaakt door Martin Bril. Vooral 's middags is de weersituatie daar ideaal voor. Vroeg in de ochtend is het met temperaturen tussen 5 en 10 graden nog aan de frisse kant.

Dinsdag in de namiddag of avond neemt de kans op een bui vanuit het zuidwesten toe, mogelijk met onweer. Lang niet overal wordt het nat, maar vanwege de hoge temperaturen kan het op een enkele plek wel een kortdurende plensbui zijn. Woensdag zijn er meer wolken en vallen er verspreid over het land enkele buien. De temperatuur daalt enkele graden en komt rond of iets onder de 15 graden uit.

Ook donderdag warme dag

Donderdag wordt wederom een droge en warme dag met temperaturen dicht bij of rond de 20 graden. Of de zon uitbundig zal schijnen, is nog een vraagteken maar met de warme lentelucht in het land zal het in ieder geval aangenaam zijn. Vrijdag wordt het wisselvallig. Afhankelijk van hoe laat de buien vanuit het westen komen opzetten, kan de temperatuur in het oosten nog oplopen naar 18 tot 20 graden.

Het warme lenteweer brengt geen records, en is ook geen garantie dat de winter zich niet meer laat zien. Vorig jaar werd het voor het eerst 20 graden op 3 april, waarna op 25 en 26 april nog buien met sneeuw over het land trokken. De vroegste datum waarop het in Nederland 20 graden werd, is 6 maart. In 1989 werd het in Maastricht exact 20 graden. Op 29 maart 1968 werd het plaatselijk zelfs 25 graden, daar blijven we nu nog ver van verwijderd.