Nieuws/Binnenland
904335
Binnenland

Ruim 80% voor aanval

De besluitvorming rondom het deelnemen aan de luchtacties op ISIS heeft tot nu toe geen effect op de electorale verhoudingen, mede omdat het overgrote deel van de Nederlanders (81 procent) het een goede beslissing vindt van de VS en partners om met luchtaanvallen te beginnen.

Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond. Slechts 18% van Nederland is tegen de deelname aan een aanval. 37% vindt dat we ook aan de aanvallen op Syrie moeten meedoen. Uit de wekelijkse peiling komt naar voren dat regeringspartij VVD, 29 zetels in de Tweede Kamer zou halen als er nu verkiezingen zouden zijn. Dat is er eentje minder dan vorige week, maar wel flink minder dan het huidige daadwerkelijke aantal van 41. De PVV zou er, ook net als vorige week, virtueel 23 krijgen en het CDA ook 23, 1 meer dan vorige week.

De SP en de Partij voor de Dieren zijn de enige fracties in de Kamer die tegen militair ingrijpen zijn. Dat die weerstand van de SP breed gedragen wordt binnen de partij, bleek zaterdag tijdens de partijraad in Amersfoort. De peiling van De Hond lijkt het nog eens te bevestigen: 39 procent van de SP-stemmers is tegen de Nederlanders deelname.

Angst voor een eventuele aanslag in Nederland neemt ook toe; 46% acht de kans (vrij) groot dat er in ons land een terroristische aanslag plaats vindt.