Nieuws/Binnenland
904739
Binnenland

VVD en PvdA accepteren besluit Teeven

Staatssecretaris Fred Teeven (Asiel) heeft het recht om een asielzaak naar zich toe te trekken en een uitzondering te maken op bestaande asielregels in Europa. De regeringspartijen VVD en PvdA stellen dat in reactie op het besluit van Teeven om de Afghaanse tolk die voor Defensie heeft gewerkt in Uruzgan toch niet terug te sturen naar Noorwegen, waar hij zijn eerste asielaanvraag had ingediend.

Teeven maakt daarmee gebruik van zijn bevoegdheid om een uitzondering te maken op de Europese 'Dublin-regel', die bepaalt dat een asielaanvraag moet worden afgehandeld in het land waar het verzoek als eerste is ingediend.

VVD-Kamerlid Malik Azmani neemt Teevens besluit ter kennisgeving aan. „Het is niet aan de politiek om een mening te hebben over individuele asielzaken. Kennelijk heeft de staatssecretaris redenen gezien om dit in overleg met zijn Noorse collega alsnog zelf af te handelen.”

PvdA-Kamerlid Marit Maij stelt in een reactie: „Noorwegen en Nederland gaan fatsoenlijk met asielzoekers om. Daar mag enig vertrouwen in zijn. En dat blijkt ook weer vandaag.” Teeven heeft volgens haar na een telefoontje met zijn Noorse collega „met respect voor de privacy van de man en een ordentelijke afhandeling van de asielaanvraag dit besluit genomen”.