Nieuws/Binnenland
904740
Binnenland

PvdA toch voor debat met Teeven over tolken

De Tweede Kamer houdt binnenkort toch een debat met zowel minister Jeanine Hennis (Defensie) als staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) over tolken die voor Nederlanders in het buitenland hebben gewerkt. De PvdA ging donderdag alsnog akkoord met een verzoek daartoe van D66.

Woensdag blokkeerde de PvdA samen met de VVD nog zo'n overleg. De coalitiepartijen wilden alleen met Hennis praten over het beleid voor tolken, die mogelijk gevaar lopen als zij bijvoorbeeld voor militairen hebben gewerkt. D66-Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma wil dat ook Teeven aan dat debat meedoet, omdat het ook gaat over tolken die asiel zoeken in Nederland. Hij ziet licht tussen de uitspraken van beide VVD-bewindslieden.

Aanleiding voor het debat is een Afghaanse tolk die voor Nederlanders werkte in Uruzgan. Nadat Noorwegen zijn asielaanvraag had afgewezen, probeerde hij het in Nederland. Volgens Europese regels mag dat niet en daarom nam Nederland zijn verzoek niet in behandeling. Teeven bekrachtigde dit besluit vorige week. Maar de meeste oppositiepartijen vinden dat Nederland een speciale verantwoordelijkheid heeft voor mensen die voor Nederlanders zelf gevaar liepen of lopen.

De PvdA en VVD vonden het niet nodig Teeven erbij te hebben, onder meer omdat hij toch niets mag zeggen over individuele gevallen. De PvdA stemde uiteindelijk toch in. Alleen de VVD en PVV zijn tegen het debat.