Nieuws/Buitenland
904846450
Buitenland

Paus pleit voor geregistreerd partnerschap voor homoseksuelen

ROME - Paus Franciscus pleit voor het geregistreerd partnerschap voor homoseksuele stellen. Dat doet hij in een documentaire. De 83-jarige kerkvorst liet zich zelden zo expliciet uit over homorechten.

„Homoseksuele stellen hebben het recht om een gezin te vormen. Zij zijn Gods kinderen en hebben recht op een familie. Niemand zou uit een familie gezet mogen worden of een ongelukkig leven mogen leiden”, zei de paus in de documentaire Francesco van regisseur Jevgeni Afinejevski. „We moeten geregistreerd partnerschap invoeren. Zo zijn hun rechten beschermd.”

Geregistreerd partnerschap is een wettelijke erkenning van een relatie tussen personen. Soms voeren landen die het huwelijk niet openstellen voor homo’s, dit type samenlevingscontract in. Italië introduceerde in 2016 als laatste land van de Europese Unie het geregistreerd partnerschap voor mensen van hetzelfde geslacht. Het homohuwelijk is er niet gelegaliseerd.

COC Nederland noemt de uitspraken van de paus een kleine revolutie. „Al pleit de paus nog niet voor openstelling van het huwelijk, we kunnen hier toch wel spreken van een kleine revolutie’’, zegt COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. ’’Zijn uitspraak is van grote waarde voor rooms-katholieke lesbiennes, homo’s en biseksuelen. Eindelijk erkent de leider van de katholieke kerk hun recht op een wettelijk vastgelegde relatie.’’

Volgens Oosenbrug is de uitspraak van de paus ook van groot belang voor lhbti’s in landen als Polen, „waar machthebbers mensen met een beroep op het katholieke geloof discrimineren en vervolgen om hun seksuele oriëntatie. Die regeringen kunnen zich niet langer verschuilen achter woorden van de paus.”