Nieuws/Buitenland
904936
Buitenland

Hongarije stopt levering gas aan Oekraïne

Hongarije heeft donderdagavond de gasleveranties aan buurland Oekraïne voor onbepaalde tijd opgeschort. Volgens de regering in Boedapest en de staatsdienst FGSZ die verantwoordelijk is voor de pijpleiding, is de stap genomen omdat de binnenlandse vraag naar gas is gestegen. Voldoen aan de Hongaarse vraag heeft prioriteit.

Het Oekraïense Naftogas zegt „geen overtuigende” verklaring te hebben gekregen voor de onderbreking van de leveranties. Het bedrijf ziet een Russische hand in de stopzetting. Het wijst erop dat de baas van het Russische Gazprom maandag nog in Boedapest heeft gesproken met de Hongaarse premier Viktor Orban over de bouw van de pijpleiding Southstream.

Hongarije levert sinds maart 2013 dagelijks 16,8 miljoen kubieke meter gas aan Oekraïne. Boedapest wil graag op energievlak beter samenwerken met Moskou. Het hengelt naar een Russische lening ter waarde van 10 miljard euro om de kerncentrale Paks uit te kunnen breiden. Hongarije heeft zich herhaaldelijk uitgesproken tegen Europese sancties tegen Rusland.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop