Nieuws/Binnenland
904954089
Binnenland

Omtzigt reageert voor het eerst: steun soms zelfs ongemakkelijk

DEN HAAG - CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt heeft op Twitter voor het eerst gereageerd op alle ophef van de afgelopen dagen. Ook laat hij weten woensdag aanwezig te zijn bij de installatie van de nieuwe Tweede Kamer. „Functie Kamerlid dus”, grapt de politicus op Twitter, met het woord ’elders’ doorgestreept.

Hij verwijst naar de memo van oud-verkenner Kajsa Ollongren, waar de opmerking ’functie elders’ naast de naam van Omtzigt staat.

„Dank voor de overweldigende steun die ik heb ervaren de afgelopen dagen. Kan niet ontkennen dat het soms zelfs iets ongemakkelijk voelde, maar ik waardeer het zeer”, schrijft het bekende Kamerlid verder op Twitter.

„Morgen zal ik aanwezig zijn bij de installatie van de nieuwe Kamer en mijn zetel als Kamerlid innemen”, laat Omtzigt weten. „Vergeet niet, ik zit er niet voor mijn eigen kiezers of voor het CDA. Artikel 50 van de Grondwet is kraakhelder. De Staten-Generaal vertegenwoordigen het gehele Nederlandse volk. Volksvertegenwoordiger is het hoogste ambt dat we kennen in dit land.”

Omtzigt neemt al een tijdje rust, omdat hij oververmoeid is. Hij beet zich de afgelopen jaren onder meer vast in het toeslagenschandaal. „Zoals eerder gezegd kost het herstel mij langer dan ik zelf gehoopt, gewild of verwacht had. Daarom ben ik, afgezien van de installatie morgen, nog afwezig en blijf ik meer rust in acht nemen. Dat gaat me niet heel gemakkelijk af”, geeft Omtzigt toe.

„De opgaven waar we als land voor staan zijn enorm. Door COVID-19 zitten we in de grootste crisis sinds WOII. De wooncrisis. En er zijn grote problemen met macht en tegenmacht die om oplossingen vragen. Dat begint bij een parlement dat haar controlerende functie serieus neemt.”