905221
Nieuws

Dijsselbloem neemt keiharde maatregelen tegen falende accountants

De kwaliteit van de vier grote accountantskantoren is onder de maat. Minister Dijsselbloem (Financiën) acht dat onacceptabel. Hij komt daarom met strengere wetgeving. Ook gaat de AFM strenger optreden tegen falende accountants.

Dat schrijft minister Dijsselbloem in een brief aan de Tweede Kamer, die in bezit is van De Telegraaf. Naar aanleiding van de onthutsende schandalenreeks in de accountancysector van de afgelopen jaren kwam de AFM vandaag met een vernietigend rapport. Ook liet het ministerie een onderzoek uitvoeren door de Erasmus Universiteit Rotterdam.

'Onder de maat'

Uit de onderzoeken blijkt dat de kwaliteit van de controle van jaarrekeningen door de vier grote accountantskantoren (KPMG, Deloitte, PwC en EY) onder de maat is. Sinds 2009 is de kwaliteit nauwelijks verbeterd. De sector presenteerde vanmorgen zelf voorstellen om de kwaliteit te verbeteren, maar Dijsselbloem vindt die voorstellen niet genoeg.

'Onacceptabel'

 

„De wettelijke controleverklaring van accountants dient boven elke twijfel verheven te zijn”, schrijft Dijsselbloem in de brief aan de Tweede Kamer. „Dat de kwaliteit onder de maat is vind ik onacceptabel. De door de sector voorgestelde maatregelen zie ik als een eerste stap. Wat nu nodig is, is versterking van de wettelijke kwaliteitseisen en strenger optreden van de AFM. Alleen zo kunnen we de kwaliteit van accountants en de accountantsverklaring structureel verbeteren. Die kwaliteitsslag moet nu echt gemaakt worden.”

Strenger toezicht

De AFM gaat dus strenger optreden tegen falende accountants. Accountantskantoren krijgen een wettelijk verplichte raad van commissarissen, die streng toezicht moet houden op de kwaliteit. Daardoor moeten controlerende accountants minder hun oren laten hangen naar het bedrijf waarvan zij de jaarrekening controleren. Bestuurders van de accountantskantoren zullen voortaan door de AFM worden getoetst op geschiktheid. Verder komt er strenger toezicht op zorginstellingen, onderwijsinstellingen en woningcorporaties. Daarmee moeten nieuwe schandalen zoals bij Vestia voorkomen worden. Ook wil Dijsselbloem de verjaringstermijn in het tuchtrecht verlengen, zodat het langer mogelijk blijft om accountants te straffen die in het verleden hebben gefaald.

Vernietigend rapport

De brief van Dijsselbloem volgt op een vernietigende rapportage van de AFM, die vanmiddag is gepresenteerd. Vooral KPMG scoort slecht, maar ook Deloitte, EY en PwC doen hun werk niet goed. De AFM spreekt van „structurele tekortkomingen” en eist „fundamentele verbeteringen”. De waakhond heeft nog niet bekend gemaakt of de vier accountantsreuzen ook boetes krijgen opgelegd.