Nieuws/Binnenland
905275734
Binnenland

Beslissingen onderzoekswensen zaak-Jos B.

MAASTRICHT - De rechtbank in Maastricht beslist donderdag over een reeks onderzoekswensen in de strafzaak tegen Jos B., de man die wordt verdacht van het ontvoeren, misbruiken en doden van de 11-jarige Nicky Verstappen in 1998. Ook wordt duidelijk of B. in de cel blijft. Zijn advocaat had gevraagd om opheffing van het voorarrest.

Op de regiezitting vorige week werd duidelijk dat het Openbaar Ministerie de verdenkingen tegen B. wil verzwaren. Het OM verdenkt de 57-jarige B. nu van gekwalificeerde doodslag in plaats van doodslag. Dat wil zeggen dat iemand is gedood om een ander strafbaar feit - in dit geval seksueel misbruik - te verdoezelen. Voor moord en gekwalificeerde doodslag geldt dezelfde maximale straf. Het verschil tussen de twee misdrijven is dat moord met voorbedachten rade is gepleegd.

Zomerkamp

Nicky Verstappen uit Heibloem verdween in 1998 van een zomerkamp op de Brunssummerheide. Een dag later werd zijn lichaam iets verderop op de heide gevonden. Het DNA van B. is onder meer op de onderbroek en de pyjamabroek van Nicky gevonden.

B. bleek een 100 procent-match. Zijn familie had hem als vermist opgegeven en zijn DNA werd vergeleken met het spoor op Nicky. Aan een oproep voor het grote verwantschapsonderzoek, dat in de omgeving was gehouden, had B. geen gehoor gegeven. B. werd augustus vorig jaar na een klopjacht aangehouden in Spanje. Sindsdien zit hij in de cel.

De rechtbank is van plan de zaak volgend jaar maart inhoudelijk te behandelen.