Nieuws/Buitenland
90540283
Buitenland

Belgische ’beul van Raqqa’ opgepakt in Syrië

Brussel - Koerdische troepen hebben in Syrië jihadist Anouar Haddouchi, bekend als ’beul van Raqqa’, opgepakt. De Belg zou betrokken zijn bij de financiering van de aanslagen in Brussel en Parijs. Zo ontving Mohamed Abrini - ’de man met het hoedje’ - op 22 maart in Zaventem, 3500 euro afkomstig van de bankrekening van Haddouchi.

Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws. Het Belgische federaal parket voert al geruime tijd onderzoek naar zijn betrokkenheid bij de terreurcel die de aanslagen pleegde op 22 maart. De 35-jarige Haddouchi - ook Aboe Suleiman al Belgiki genoemd - zou op het centrale marktplein in Raqqa, de voormalige hoofdstad van het zelfverklaarde kalifaat van IS, meer dan honderd onthoofdingen hebben uitgevoerd.

Het Belgische Openbaar Ministerie onderzoekt zijn rol bij de terreurcel die de aanslagen van maart 2016 pleegde in Brussel.

Samen met zijn echtgenote Julie Maes (32) zou Haddouchi zijn opgepakt na de slag om het laatste IS-bolwerk Baghouz. Een Amerikaanse onderzoekster heeft hem deze week gesproken in een gevangenis van de Syrische Democratische Strijdkrachten. „Hij ontkende tegen mij dat hij een beul is en lachte dat weg”, zegt Anne Speckhard in De Morgen.

Het is nog onduidelijk of Haddouchi wordt berecht in Syrië of in Frankrijk.

De aanslagplegers op de Brusselse luchthaven Zaventem met rechts ’de man met het hoedje’.

De aanslagplegers op de Brusselse luchthaven Zaventem met rechts ’de man met het hoedje’.