Nieuws/Binnenland

Demonstraties Den Haag weer voorbij

De plekken in Den Haag waar zaterdag is gedemonstreerd waren na 16.00 uur weer zo goed als leeg, meldt de politie. De protesten lijken rustig verlopen. In elk geval 20 ADO-supporters zijn opgepakt. Verder is nog „een enkele” arrestatie verricht. De politie was met veel mensen, ME-busjes en paarden op de been. Eind van de middag was het een normale winkel- en familiedag in de Hofstad.

Op vier plekken in de stad werd gedemonstreerd, door nationalisten, antifascisten, Koerden en de site GeenStijl. De twee meest omstreden manifestaties, van de Muslim Defence League en de nationalisten van Pro Patria, waren op het laatste moment afgelast.

Op het Plein 1813 in Den Haag kwamen ongeveer 200 demonstranten van Anti-Fascistische Actie bijeen. Die protesteerden tegen discriminatie en racisme, of zoals het verwoord stond op een groot spandoek: 'Eén volk, wereldvolk: nee tegen discriminatie en racisme!' Even was het onrustig toen er een opstootje ontstond.

Zo'n 40 mensen kwamen af op de demonstratie van de Nederlandse Volks-Unie (NVU). In de buurt werden ongeveer 20 ADO-supporters opgepakt, mogelijk omdat ze gingen lopen terwijl ze op hun demonstratieplek moesten blijven. De site GeenStijl had een ludiek protest georganiseerd, tegen mensen die hun camera irritant verticaal houden bij het filmen.

Bij een demonstratie van de Koerdische Arbeiders Vereniging op het Spuiplein in Den Haag waren zaterdagmiddag ruim honderd mensen. De sfeer was kalm.

Ook in de Schilderswijk bleef het rustig. Het was verboden daar te demonstreren. Bewoners hadden een 'vredesfeest' georganiseerd. Een grote groep kinderen speelde op het Jacob van Campenplein op springkastelen.