Nieuws
906647
Nieuws

Philips lichtpuntje op rood Damrak

Het Damrak verloor dinsdag fors, maar minder dan de rest van Europa. Beleggers waren teleurgesteld over de voortgang van de economische groei. SBM Offshore en Philips hielden de kop in de AEX. OCI verloor fors.

De AEX sloot 0,8% lager op 418,8 punten. De AMX ging 1,1% omlaag naar 605,2 punten.

Elders in Europa noteerde Frankfurt 1,5% lager en Londen 1,3%. Parijs ging 1,9% onderuit. Vrees voor meer economisch leed van de staking bij Air France maakte daar het verschil.

Azië boekte groei dankzij de beter dan verwachte toename van de activiteit in de Chinese industrie. Daarna zakten de beurzen ineen. ''De Chinese cijfers vielen mee en leken ook ons sentiment te bepalen. Maar de zorgen over Europa draaide het hele beursklimaat naar negatief'', zegt Christopher Ho, analist van AFS. De industrie in de eurozone in september bleek minder sterk te groeien dan in augustus. De Duitse industrie groeide in het laagste tempo in 15 maanden. Analist Ho: ''De stroom negatieve berichten over de Europese economie werd vandaag opnieuw bevestigd in de ogen van beleggers.''

De eurodollar steeg 0,4% tot $1,289. ''Het is een duidelijke dag: alles zit tegen'', zegt hoofdeconoom Luc Aben van Van Lanschot Bankiers. ,,De tanker China verandert van koers: van een exporterend naar een meer importerend land. Maar de laatste industriecijfers tonen dat dit toch erg geleidelijk gaat. Europa is al jaren aan het watertrappelen. We wachten op een major event dat voor een echte opwaartse beweging zorgt. Vermoedelijk toch pas het ECB-besluit in oktober, waarschijnlijk om de rente te verhogen.''

Philips opgedeeld

Elektronicaconcern Philips kondigde aan zich op te splitsen in twee bedrijven. Het aandeel schoot hierop 3,5% omhoog tot €24,31. Een goed besluit, aldus Theodoor Gilissen. De divisies Healthcare en Consumer Lifestyle worden samengevoegd, de lichtdivisie verzelfstandigd. De onderdelen die worden samengevoegd hadden vorig jaar een omzet van €15 miljard, de inkomsten bij de lichtdivisie bedroegen €7 miljard.

Verzekeraar Aegon verloor 0,1% bij €6,63, waarmee de verzekeraar een groot deel van de openingswinst weer afstond. De Amerikaanse bank Goldman Sachs schroefde zijn aanbeveling voor de verzekeraar op van 'neutraal' naar 'kopen'.

Grootste daler was Fugro, dat 2,6% lager stond bij €22,79. Volgens AFS-analist Ho heeft het indirect last van de sancties tegen Rusland: zijn klanten Shell en Total worden geweerd. Bovendien verwerkt de belegger de opmerkingen van de 'supercommissaris' Cremers die zich verraden voelt door zijn collega's bij de bodemonderzoeker.

Aannemer en meststoffenproducent OCI leverde 3,3% in bij €25,87. Een nieuwe Noors-Amerikaanse combinatie die de grootste wereldwijd wordt speelt OCI parten. Ook dataleverancier Reed Elsevier verloor 1,2% bij 17,75. De toeleverancier aan de aardolie- en aardgasindustrie SBM Offshore won 1,1% tot €11,05 na een ingediende schadeclaim van €1 miljard. Voor KBC een 'grote verrassing'. Shell sloot 1% in de min bij €30,27.

Kabelaar Ziggo moest 0,9% afstaan op €36,88. Uit een melding van de AFM bleek dat UBS zijn belang in Ziggo heeft vergroot tot 4,95%.

ING eindigde 0,8% lager bij €11,30. De opname in de Euro Stoxx Banks Index zal volgens Berenberg aantonen dat het aandeel goedkoop is. Maar Kepler verlaagde, na een jaarwinst van ING van 23%, zijn advies naar ‘hold’.

AkzoNobel sloot 0,5% lager bij €56,01. Een staking van personeel begint morgen.

Gemalto boog verlies om in 0,5% winst tot €71,32. Het bedrijf heeft een beveiligingsapplicatie gelanceerd.

Air France KLM blijft dalen

Bij de middelgrote fondsen bungelde tankopslagbedrijf Vopak onderaan met een koersverlies van 3% bij €40,91. PostNL noteerde 2,4% lager tot €3,54. Dier- en visvoederbedrijf Nutreco leverde bij €29,34 bijna 1,3% in.

Air France KLM eindigde 1,6% lager bij €7,52. Gisteren leverde het luchtvaartconcern ook stevig in, de piloten van Air France staken al sinds vorige week maandag, hoewel Air France KLM de plannen voor zijn bedrijf Transavia als prijsvechter heeft uitgesteld. Vandaag riep de pilotenvakbond uit vrees voor saneringen in het Franse deel op om donderdag en vrijdag ook nog te staken.

Roestvrijstaalproducent Aperam presteerde 1,9% beter bij €25,89, net achter bouwer BAM met 2,1% winst bij €2,45.

Biologische voedingproducent Wessanen koerste bij de smallcaps 5,7% tot €4,43 lager zonder duidelijke reden. Mediabedrijf TMG zakte 3,9% tot €6,15. Galapagos koerste daar bovenin met 2,4% winst bij slotstand €12,49.

Wilt u ieder ochtend de DFT Nieuwsbrief in uw mailbox ontvangen? Meldt u dan snel aan.