Nieuws/Buitenland
906653
Buitenland

'Duitsers willen nu nog geen kerstspullen'

Waar in Nederland steen en been wordt geklaagd over de vroege pepernoot en chocoladeletter in de supermarkt, leiden in Duitsland kerstchocola, lebkuchen en kerststollen tot verhitte discussies. Van de Duitsers ziet 31 procent zelfs wel iets in een wettelijk verbod op de verkoop van dergelijke waren tot een bepaalde datum.

Bijna twee derde van onze oosterburen stoort zich eraan dat er al weken kerstmannen, kerstkransjes en schuimpjes in de winkels liggen. Ook glühwein en kerstliedjes zouden onder het verbod moeten vallen, menen veel ondervraagden in een peiling van YouGov in opdracht van persbureau DPA. Bijna de helft van de ondervraagden vindt dat de vroege verkoop de voorpret bederft.

Producenten van de lebkuchen (een soort peperkoek), stollen en ander seizoensgebak zien helemaal niets in wettelijke maatregelen. „Natuurlijk zal een dergelijke wet een enorme invloed hebben op de omzet van bedrijven en de werkgelegenheid”, zegt een woordvoerder van de Duitse gebaksproducent Lambertz-Gruppe, dinsdag tegen DPA. Bovendien levert zijn bedrijf, naar eigen zeggen de wereldmarktleider in seizoensgebak, momenteel gewoon herfstgebak. „We gebruiken geen kerstmotieven - geen kerstbomen, sterren, klokken en ga zo maar door.”

Ook concurrent Wicklein Lebkuchen uit Neurenberg is die mening toegedaan. „Lebkuchten is geen kerstgebak maar seizoensgebak” , het seizoen daarvoor begint „al eeuwen in september”, aldus een woordvoerder.