Nieuws/Buitenland
906661
Buitenland

Aanval in Syrië voorkwam aanslag al-Qaeda

De VS hebben samen met bondgenoten luchtaanvallen in Syrië uitgevoerd, omdat een tak van al-Qaeda er op het punt stond een aanval te ondernemen. Die terroristen van de groep Khorasan hadden zich maandenlang voorbereid op een aanslag of aanval in Europa of de VS, zei Ben Rhodes, een veiligheidsadviseur van president Barack Obama, dinsdag.

Khorasan zou een vertakking zijn van al-Qaeda. De groepering wordt geleid door Muhsin al-Fadhli, ooit een vertrouweling van Osama bin Laden (1957-2011). Bin Laden zat onder meer achter de terroristische aanslagen in de VS in 2001 en al-Fadhli zou destijds een van de weinige ingewijden zijn geweest.

Muhsin al-Fadhli zou voornamelijk in Syrië zijn neergestreken om een terreurbeweging op te zetten die zich tegen het Westen keert en daarvoor ook in Europa aanhangers werft. Sommige media melden dat hij bij de luchtaanvallen ten westen van Aleppo zou zijn omgekomen.

Het Pentagon (Amerikaanse ministerie van Defensie) heeft laten weten dat er met groot succes aanvallen zijn uitgevoerd op doelen van ISIS en „die aanvallen waren nog maar het begin”. Het gaat om meer dan 160 raketten of projectielen, vrijwel allemaal precisiewapens die doel troffen.

De meeste aanvallen zijn uitgevoerd door Amerikaanse toestellen, maar Arabische landen uit de regio hebben ook luchtaanvallen uitgevoerd.