Nieuws/Buitenland
906663
Buitenland

Ban: tijd van praten over klimaat voorbij

De tijd van praten over de klimaatverandering is voorbij. Nu moet er worden opgetreden. Dat zei VN-topman Ban Ki-moon dinsdag in het VN-gebouw in New York aan het begin van een top over de gevolgen van de klimaatverandering.

De bijeenkomst is een initiatief van Ban. Hij hoopt dat de ongeveer 125 regeringsleiders en andere politici die aan de bijeenkomst deelnemen, zo veel vorderingen maken dat er eind volgend jaar in Parijs een alomvattende overeenkomst kan worden gesloten om de uitstoot van kooldioxide en andere broeikasgassen te verminderen. Het is de eerste keer sinds de mislukte top in 2009 in Kopenhagen dat zo veel politieke leiders zich over de klimaatverandering buigen.

Behalve Ban sprak ook acteur en milieuactivist Leonardo DiCaprio bij de opening. Hij riep de politici op in actie te komen en „moedig en oprecht“ de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan. Daarnaast nam de voorzitter van IPCC (de VN-organisatie voor de evaluatie van de risico's van de klimaatverandering), de Indiase econoom Rajendra Pachauri, het woord.

Premier Mark Rutte en staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) zullen tijdens de top bekendmaken dat 75 landen het Nederlandse plan steunen om meer voedsel te produceren zonder schade voor het klimaat. Zij willen zo bereiken dat in 2050 alle 9 miljard mensen op aarde genoeg voedsel hebben. Ook de Wereldbank, de Amerikaanse president Barack Obama en Ban scharen zich achter het plan om meer kleine boeren, vissers en tuinders in vooral Afrika en Azië te gaan steunen.