Nieuws/Binnenland
906666
Binnenland

Nederlandse doden bij luchtaanvallen Syrië

Er zijn drie Nederlandse jihadgangers omgekomen bij de jongste Amerikaanse luchtaanvallen op het Syrische Aleppo. Dat melden Haagse bronnen aan de Telegraaf. Ook op Twitter wordt gemeld dat er Nederlanders onder de dodelijke slachtoffers zouden zijn gevallen.

Een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) zegt dinsdag in een reactie: „Er zijn op basis van inlichtingen aanwijzingen dat er 3 Nederlandse jihadisten van een terreurorganisatie zijn omgekomen bij de jongste Amerikaanse luchtaanvallen bij de Syrische stad Aleppo.” „Het is wel duidelijk dat als je daar op jihad gaat, je in een oorlogsgebied komt waar hevig wordt gevochten”, reageerde hij eerder op de dag.

Ene Muhajiri Sháám schreef op Twitter: „Luchtaanvallen door Amerika op onze verblijfplaatsen. In west Allepo. O.a. Nederlandse mujahideen als martelaren gevallen.” Op Facebook roept hij inmiddels zijn broeders in Nederland op tot „een sterke, stevige daad tegen de Nederlandse overheid”. Want Nederland is volgens hem een land dat steun geeft aan Amerika.

Uit de laatste cijfers uit september blijkt dat er toen zeker 140 Nederlandse jihadgangers waren. Ongeveer 30 van hen waren teruggekeerd en circa 15 waren toen gesneuveld of bij zelfmoordaanslagen om het leven gekomen.