Nieuws/Buitenland
906670
Buitenland

Rusland: Syrië moet eerst toestemming geven

Syrië moet vooraf toestemming geven voor aanvallen op doelwitten in dat land. Dit beklemtoonde dinsdag het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken naar aanleiding van de eerste Amerikaanse bombardementen op Syrisch grondgebied.

„Alle dergelijke acties moeten worden uitgevoerd overeenkomstig het internationaal recht. Dat betekent dat een eenzijdige aankondiging niet volstaat, maar dat toestemming van de Syrische regering of van de VN-Veiligheidsraad nodig is”, beklemtoonde het Kremlin.

De VS voeren in Irak luchtaanvallen uit op jihadisten met instemming van de regering. De VS zijn echter fel tegenstander van de Syrische regering van president Bashar al-Assad. Washington steunt de pro-westerse oppositie tegen Assad inclusief het gewapende Vrije Syrische Leger.

Die pro-westerse oppositie is echter gemarginaliseerd door radicale soennitische strijders. De pro-westerse oppositie heeft dinsdag in Istanbul de Amerikaanse aanvallen op soennitische extremisten verwelkomd. De VS bombardeerden onder meer in en bij de Noord-Syrische stad Raqqa. Raqqa geldt als de hoofdstad van de extremisten van Islamitische Staat (ISIS).

„Dit maakt ons sterker in de strijd tegen Assad. Deze campagne moet doorgaan tot ISIS volkomen uit Syrië verwijderd is”,aldus een verklaring van de oppositiebeweging Syrische Nationale Coalitie.