Nieuws/Binnenland
906673
Binnenland

GroenLinks boos over bommen op ISIS

Terwijl Amerikaanse gevechtsvliegtuigen dinsdag zijn begonnen met het bombarderen van ISIS-doelwitten in Syrië, hekelt GroenLinks de luchtaanvallen. Fractievoorzitter Bram van Ojik veroordeelt de aanvallen openlijk. Onder de tientallen doden die door de luchtacties vielen, zijn ook drie Nederlandse jihadgangers bij Aleppo.

Van Ojik noemt op Twitter de bombardementen ,,voortijdig" en een gevaar voor ,,toekomstig volkenrechtelijk mandaat." 

De Amerikanen zetten geavanceerde F-22-gevechtsvliegtuigen in, bommenwerpers en onbemande toestellen. Ook lanceerden ze tientallen Tomahawk-kruisraketten vanaf marineschepen in de regio. De VS kregen daarbij steun van Bahrein, Jordanië, Qatar, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. De landen namen deel aan de aanvallen of verleenden steun.

Volgens GroenLinks hadden de landen beter kunnen wachten met de aanvallen op een mandaat van de Verenigde Naties. Oppositiepartij SP is het daarmee eens. Ook de PvdA vindt dat er een volkenrechtelijk mandaat nodig is voordat Nederland militair meedoet aan internationale actie in Syrië.

Het kabinet houdt al weken de boot af door te zeggen dat het ’alle opties’ bekijkt, maar tot een concreet aanbod om mee te helpen aan de bestrijding van ISIS komt het niet. Volgens bronnen bij Buitenlandse Zaken laat de Nederlandse bijdrage nog wel even op zich wachten. Het kabinet wikt en weegt hoe ISIS in Syrië te bestrijden zonder de Syrische dictator Assad steviger in het zadel te helpen of om akkoord te vragen.

De Amerikaanse president Barack Obama zal dinsdag de aanvallen op Syrië toelichten, voordat hij naar de klimaattop en de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York gaat. Dit heeft het Witte Huis dinsdag laten weten. Obama spreekt naar verwachting rond 16.00 uur Nederlandse tijd.