Nieuws
906685
Nieuws

Eigen apps ontwikkelen voor slimme thermostaat Toon

Energieleverancier Eneco denkt aan het einde van dit jaar in Nederland 100.000 huishoudens te hebben voorzien van de slimme thermostaat Toon. Het bedrijf maakt bekend dat voortaan iedereen eigen apps voor het apparaat kan ontwikkelen.

Eneco stelt hiervoor de API van de slimme thermostaat open voor iedereen. Het bedrijf introduceert zelf alvast een koppeling met Philips Hue lampen. Binnenkort is het mogelijk om deze slimme lampen te bedienen via de thermostaat aan de muur of via de Toon tablet app.

Huishoudens kunnen met Toon het energieverbruik beter in de gaten houden doordat de thermostaat aan de energierekening is gekoppeld. Uit de jaarnota’s blijkt dat Toon-gebruikers zo’n tien procent minder energie zijn gaan verbruiken. Om nog meer inzicht te krijgen in het energieverbruik, vergelijkt meer dan de helft van de Toon-gebruikers hun verbruik met dat van anderen. De data komen alleen vrij als mensen daar toestemming voor geven.

Ook is het mogelijk om gedetailleerd inzicht te krijgen in het energieverbruik en de verbruikskosten per apparaat of per groep apparaten. Eneco wil Toon laten uitgroeien tot een centraal systeem in het huishouden. Denk bijvoorbeeld aan een automatisch inbraak- of rookalarm, verlichting die automatisch uitgaat als u een kamer verlaat of het monitoren van de luchtkwaliteit in bijvoorbeeld een babykamer. Hiervoor worden samenwerkingsverbanden aangegaan met partijen die actief zijn op deze gebieden.