Nieuws/Buitenland
906706
Buitenland

Levenslang voor schoonzoon Osama bin Laden

Een schoonzoon van terroristenleider Osama bin Laden, Suleiman Abu Ghaith (48), is dinsdag door een Amerikaanse rechter veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.

Een jury in New York oordeelde in maart dat hij schuldig is aan een samenzwering om Amerikanen te vermoorden. Hij zou de terreurbeweging van zijn schoonvader, al-Qaeda, onder meer hebben geholpen door rekruten te werven. Ook zou hij betrokken zijn geweest bij een samenzwering om terroristen te bevoorraden. Ghaith is getrouwd met de oudste dochter van Bin Laden.

De in Koeweit geboren Ghaith is de belangrijkste al-Qaeda-aanhanger die voor een burgerrechter in de Verenigde Staten terecht heeft gestaan. Hij werd in maart 2013 aangehouden in Jordanië, nadat Turkije hem naar dat land zou hebben uitgezet. De Amerikaanse en Jordaanse autoriteiten werkten destijds samen om hem te kunnen arresteren.

Bin Ladens schoonzoon woonde sinds 2001 in Pakistan. Na de aanslagen in New York en Washington van 11 september 2001 was hij een van de belangrijkste woordvoerders van al-Qaeda. Bin Laden werd in mei 2011 door Amerikaanse commando's op zijn schuiladres in Pakistan gedood. Hij liet toen niet alleen Ghaiths vrouw, maar nog 22 andere kinderen na.