Nieuws
906709
Nieuws

App geeft blinden toegang tot gedrukte tekst

Schoolrapporten van de kinderen,  ontvangstbewijzen, post en artikelen uit kranten en tijdschriften komen met de nieuwe app KNFB Reader binnen bereik van blinden en slechtzienden. Simpelweg door er een foto van te nemen.

Speciaal ontwikkelde documentanalysetechnologie herkent de woorden en leest ze hardop aan de gebruiker voor. Er worden diverse talen ondersteund, waaronder Nederlands. De app helpt om documenten goed op de gevoelige plaat te leggen via een beeldbereikrapport en automatische paginadetectie. Gebruikers die in bezit zijn van een Braille scherm kunnen tekst ook omzetten in Braille.

Kookinstructies

De KNFB Reader is ontwikkeld door het Belgische bedrijf Sensotec en K-NFB Reading Technology Inc, een joint venture tussen het bedrijf van Ray Kurzweil, een bekende wetenschapper op het gebied van kunstmatige intelligentie en de National Federation of the Blind. Kurzweil demonstreerde de app afgelopen juni tijdens de jaarlijkse conventie van de NFB. Volgens hem kan de app een ‘ziende adviseur’ vervangen.

De eerste gebruikers van de app zijn op Twitter vol lof over de app. Zo laat Laura Legendary via de blogdienst weten dat de KNFB Reader de kookinstructies op een pak perfect voorleest plus de knoppen op de magnetron. Tony Olivero laat weten dat de app ook van past komt bij het controleren van de geldigheidsduur van zijn busabonnement.

Op dit moment is de app alleen beschikbaar voor iOS. Er hangt een prijskaartje aan van €90. Aan een versie voor Android wordt gewerkt. Kurzweil hoopt ook met een versie voor Google Glass te komen.