Nieuws
906721
Nieuws

Over tien jaar rijdt hij zelf

Mercedes presenteert de vrachtwagen van de toekomst

We zien regelmatig concept cars van nieuwe auto's, maar zelden studieprojecten van nieuwe vrachtwagens. Mercedes werpt wel een blik in de toekomst van het vrachtvervoer op de weg met deze Mercedes-Benz Future Truck 2025.

De truck beleefde vandaag zijn onthulling bij de IAA bedrijfsautobeurs in het Duitse Hannover. Hij is voorzien van de modernste technieken die het de chauffeurs zo makkelijk mogelijk moeten maken. Zo houden camera's en radarsensoren de omgeving in de gaten, waardoor de vrachtwagen op de snelweg autonoom kan rijden. Mercedes noemt dit het Highway Pilot systeem en vergelijkt het met de automatische piloot op een vliegtuig.

Communicatie

Het systeem kan communiceren met andere vrachtwagens die elkaar bijvoorbeeld constant elkaars positie doorgeven. Dit is echter niet nodig voor het zelfstandig rijden, want dat kan de truck op basis van de camera's en sensoren. Die scannen de omgeving en zorgen dat de vrachtwagen binnen de lijnen van zijn rijbaan blijft. Mocht er toch ander langzaam verkeer zijn, dan remt de truck zelf op tijd af. In samenwerking met de navigatie bepaalt de truck zelf de snelste route en geeft hij constant zijn locatie en verwachte aankomsttijd door.

Taken chauffeur

Doordat het rijden op de snelweg uit de handen van de chauffeur wordt genomen, heeft deze tijd om andere dingen te doen. Zo zou hij taken van het logistieke centrum kunnen overnemen en kunnen zelfstandige chauffeurs bijvoorbeeld de administratie bijwerken. Hierdoor zou de invulling van het beroep vrachtwagenchauffeur een andere invulling krijgen. Mercedes verwacht dat het systeem over tien jaar op de markt kan komen, maar geeft wel aan dat voor die tijd wel de wetgeving moeten worden aangepast om autonoom rijden ook wettelijk mogelijk te maken.

Uiterlijk

Bij nieuwe techniek hoort natuurlijk ook een futuristisch uiterlijk. Mercedes heeft gekozen voor een strak design met vloeiende lijnen. Er zijn nauwelijks luchtroosters te vinden, maar wel grote vlakken waar lampjes achter zijn geplaatst. Hierdoor is de concept car met name in het donker niet te missen.