Nieuws/Binnenland
906727
Binnenland

Overvaller recht door hart geschoten

De Deurnese juweliersvrouw Marina schoot tijdens de fatale overval op de zaak van haarzelf en haar man Willy S. een van de overvallers recht door zijn hart. De crimineel liep nog even door en klom over de toonbank, voordat hij bezweek.

Dat maakte hoofdofficier van justitie Bart Nieuwenhuizen dinsdag bekend op een persconferentie. Op de persconferentie werden beelden getoond die zijn gemaakt met vier camera's bij juwelier Goldies in Deurne. Ook de 112-melding van de juweliersvrouw werd afgespeeld. De hele overval duurde in totaal 71 seconden.

Marina zag even voor het fatale schot op de bewakingscamera's vanuit haar kantoor hoe haar man in de zaak door de twee gewapende overvallers werd aangevallen. Ze pakte een vuurwapen en spoedde zich naar haar echtgenoot. Toen ze de deur opende stormde de eerste overvaller op haar af.

Nadat ze hem had neergeschoten sloot ze deur van het kantoor weer en schoot in blinde paniek door de dichte deur heen. De kogel raakt de tweede overvaller in zijn arm en- vermoedelijk daarna- haar echtgenoot in zijn hand. Daarna vuurde ze nog twee kogels af, die de crimineel in zijn longen raakten.

,,We zijn unaniem tot de conclusie gekomen dat hier sprake was van noodweer. Ze heeft gerechtvaardigd gehandeld'', zei hoofdofficier van justitie Bart Nieuwenhuizen. ,De vrouw werd geheel onvoorzienbaar in haar eigen zaak door twee gewapende mannen overvallen. Er was sprake van een acute levensbedreigende situatie. Het toegepaste was geboden ter onmiddellijke verdediging van zichzelf en haar man. Actieve interventie was gewenst en toegestaan'', aldus de beslissing.

Het vuurwapen waarmee Marina schoot was van Willy S. Hij had geen vergunning voor het pistool en wordt daarom vervolgd voor illegaal wapenbezit. De juwelier bewapende zich nadat hij in 2010 was overvallen. Hij wilde zich beschermen.

,,Het bezit van een vuurwapen ter verdediging is een vorm van eigenrichting waartegen een sterk signaal moet worden afgegeven. Daarom zal de man voor het verboden wapenbezit worden gedagvaard voor de rechter'', aldus de hoofdofficier.

De maximale straf voor het verboden bezit van een vuurwapen is vier jaar cel.