Nieuws/Binnenland
906728
Binnenland

Kamer wil opheldering over hulp Mohammed Bouyeri

De Tweede Kamer wil uiterlijk donderdag een brief van het kabinet naar aanleiding van recente uitlatingen van hoofdofficier Frits van Straelen. Die meent dat Mohammed Bouyeri niet alleen stond in de moord op Theo van Gogh, nu 10 jaar geleden.

Bouyeri, die als enige werd vervolgd, kreeg levenslang. Van Straelen, die officier van justitie was in de zaak tegen Bouyeri, zei deze week in het programma Dossier EenVandaag dat er aanwijzingen zijn dat Mohammed Bouyeri is geholpen met de route, een vuurwapen en geld. De Kamer wil onder meer informatie over de rol van inlichtingendienst AIVD.

Van Straelen heeft zijn ernstige vermoedens over het bestaan handlangers van Mohammed Bouyeri al tijdens de strafzaak uitgesproken. In zijn slotbetoog tijdens het proces tegen Bouyeri zei hij (in 2005) dat Bouyeri geholpen móet zijn. Justitie heeft destijds vier concrete verdachten op het oog gehad, onder wie twee voormalige huisgenoten van Bouyeri. Onderzoek naar de gangen van deze mensen heeft geen bruikbaar bewijs opgeleverd. Van Straelen concludeerde destijds ook dat Bouyeri financiële bijstand gehad moet hebben.

De toezichtscommissie voor de inlichtingendiensten, de CTIVD, concludeerde in 2008 dat de AIVD Mohammed Bouyeri heeft onderschat,. Een meerderheid van de Kamer nam een paar maanden later genoegen met de maatregelen die werden genomen om problemen bij e AIVD op te lossen en had toen geen behoefte meer aan een vervolgonderzoek.