Nieuws/Binnenland
906741
Binnenland

Staatsloterijtrekking 1 oktober gaat door

De eerstvolgende Staatsloterijtrekking op 1 oktober gaat voorlopig gewoon door, ondanks een onderzoek naar mogelijke fraude bij de Staatsloterij. Dat bleek in het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer dinsdag.

Partijen als de VVD en D66 vroegen staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën om opheldering over de berichten over mogelijk gesjoemel. Het kabinet is de enige aandeelhouder van de Staatsloterij.

Wiebes wees erop dat het niet aan het kabinet is om trekkingen te verbieden. De Kansspelautoriteit, de onafhankelijke toezichthouder, kan dat wel, maar heeft dat niet gedaan. Wel heeft zij inmiddels zelf ook een onderzoek ingesteld waarvan de resultaten voor 1 oktober bekend moeten zijn.

Wiebes kon niets zeggen over het tempo van het onderzoek van de Kansspelautoriteit. Hij gaat de autoriteit ook niet onder druk zetten, want dat zou de onafhankelijkheid van de toezichthouder in gevaar brengen.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem zei bij RTL Z dat onderzoek „gewoon nodig is” op het moment dat berichten de ronde doen dat fraude mogelijk is.