Nieuws/Binnenland
906745
Binnenland

Toplijstje

Op museumtour door New York

Een stedentripje naar de immense metropool New York kun je eigenlijk niet in één weekendje doen. Daar is de reistijd – ongeveer acht uur vliegen – te lang voor, maar ook het aanbod bezienswaardigheden is megagroot. Neem alleen al de musea; liefhebbers van kunst en museumcollecties kunnen zich hier dagenlang – non stop – vermaken. Hier een top 7 van musea die echt een must zijn als je in de Big Apple bent.

Tenement Museum

Dit museum vertelt over de historie van New York. Het museumgebouw op 97 Orchard Street bood aan het einde van de negentiende en aan het begin van de twintigste eeuw onderdak aan ongeveer 7.000 immigranten uit 20 verschillende landen. Deze immigratieperiode staat dan ook centraal in het Tenement Museum, dat zes jaar na de opening werd uitgeroepen tot National Historic Landmark.

 

 

The Metropolitan Museum of Art

In New York, maar ook ver daarbuiten, is The Met een begrip. Het is één van de grootste en meest  belangrijke kunstmusea ter wereld. Jaarlijks komen er ruim 6 miljoen bezoekers af op de meer dan 2 miljoen kunstwerken die The Metropolitan Museum of Art in haar collectie bewaart. Vrijwel iedere Europese meester is in 'The Met' te bewonderen, maar het museum bewaart ook veel historische (kunst)schatten.

 

American Museum of Natural History

Voor historie over de aarde ga je naar The American Museum of Natural History. In dit natuurhistorisch museum kun je diverse dinosaurusskeletten bekijken, maar er zijn ook tentoonstellingen over mens en cultuur, het heelal en de evolutie. Op dit moment zijn er speciale tentoonstellingen over spinnen en vliegende dinosaurussen, en kun je 3D-films over de witte haai of over het universum bekijken. Verder is de beroemde Star of India te bewonderen in het AMNH. Deze saffier – de grootste ter wereld – werd in 1964 gestolen en later teruggevonden op een busstation.

 

 

The Frick Collection

Dit museum is wellicht wat minder bekend bij het grote publiek, maar The Frick Collection heeft een imposante verzameling kunst. De collectie, die ooit het privébezit van staalmagnaat Henry Clay Frick was, bestaat voornamelijk uit Europese schilderkunst uit de 14 tot 19 eeuw. Onder meer Vermeer, Rubens, Rembrandt en Renoir hebben werken hangen in dit museum, dat vlak naast Central Park ligt.

 

 

Guggenheimmuseum

Het gebouw van het Guggenheimmuseum is ontworpen door Frank Lloyd Wright, en net zo opvallend en indrukwekkend als de collectie van het museum. De collectie bestaat voornamelijk uit moderne en hedendaagse kunst en omvat werken van onder meer Picasso, Kandinsky en Karel Appel. Met 1,2 miljoen bezoekers per jaar behoort het New Yorker Guggenheimmuseum tot de best bezochte moderne kunstmusea ter wereld.

 

 

The Museum of Modern Art

Dat geldt echter in nog grotere mate voor het Museum of Modern Art. De 19 en 20 eeuwse schilder- en beeldhouwkunst in het MoMA  wordt jaarlijks door meer dan 3 miljoen bezoekers bekeken. Salvador Dalí, Piet Mondriaan en Andy Warhol, maar ook Vincent van Gogh en Paul Cézanne hangen aan de strakke wanden van The Museum of Modern Art. Speciale tentoonstellingen dit jaar zijn onder andere gewijd aan Henri Matisse, Christopher Williams en recente moderne architectuur.

 

 

Queens Museum

In het Queens Museum vind je niets over koninginnen of koninklijke families, het is simpelweg genoemd naar de wijk waarin het museum staat: Queens. De collectie van het museum is zeer divers, maar het pronkstuk is toch wel The Panorama of the City of New York. Deze maquette van de stad New York werd in 1938 gemaakt voor de World Fair en meet maar liefst 867 vierkante meter. Alle gebouwen die ooit in New York verrezen zijn in de maquette nagemaakt. En weer weggehaald, als deze werden afgebroken en vervangen door nieuwbouw.

 

 

Bron: Tix.nl/New-York