Nieuws/Binnenland
906750
Binnenland

Bommen en benzineresten in bodem bouwplaats

De bodem van het voormalige defensieterrein achter de Jaarbeurs in Utrecht is ernstig verontreinigd met asbest en de resten van benzine en olie. Ook liggen er nog veel niet-ontplofte explosieven.

Dat staat in een rapport dat het Utrechtse stadsbestuur aan de gemeenteraad heeft gestuurd. Utrecht wil op het terrein honderden woningen en appartementen bouwen, maar nu blijkt dat eerst grondige sanering nodig is.

Utrecht kocht het terrein aan het Merwedekanaal van het ministerie van Defensie. Volgens de gemeente is in de koopovereenkomst bepaald dat de Staat het terrein schoon moet opleveren.

Op het terrein was van 1936 tot 1955 het verdwenen Nederlandse benzinemerk Caltex gevestigd. Schepen leverden via het kanaal benzine, kerosine en olie. De brandstoffen vloeiden via ondergrondse leidingen naar 35 opslagtanks. Het is niet bekend of alle leidingen en tanks later uit de grond zijn gehaald. Het verwijderen van tanks is in het verleden ook niet zorgvuldig gebeurd.

Omdat Caltex het leger van brandstof voorzag, is het bedrijf in de Tweede Wereldoorlog vaak gebombardeerd. In de bodem liggen nog veel oorlogsresten, die pas verwijderd kunnen worden als de gebouwen van Defensie zijn gesloopt. Defensie bouwde vanaf 1955 vooral magazijnen op het terrein en heeft daarbij veel asbest gebruikt, zoals toen normaal was.

Volgens onderzoekers is de vervuiling op een deel van het terrein zeer ernstig en moet de sanering zo snel mogelijk beginnen.