Nieuws/Buitenland
906751
Buitenland

Obama licht aanvallen toe rond 16.00 uur

De Amerikaanse president Barack Obama zal dinsdag de aanvallen op Syrië toelichten, voordat hij naar de klimaattop en de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York gaat. Dit heeft het Witte Huis dinsdag laten weten. Obama spreekt naar verwachting rond 16.00 uur Nederlandse tijd.

De VS vallen al een week lang vanuit de lucht doelen in Irak aan en zijn dinsdag begonnen doelen in Syrië te bestoken. Doelwit zijn de soennitische extremisten van allerlei groepen die inmiddels grote delen van Syrië en Irak in handen hebben.

Amerikaanse functionarissen hebben dinsdag gezegd dat de aanvallen op met name de terreurgroep Islamitische Staat „voortduren en de frequentie ervan wordt bepaald door de beschikbare doelwitten”. Volgens waarnemers zijn bij de eerste Amerikaanse luchtaanvallen in Syrië meer dan 120 jihadisten gedood.

De Syrische regering van president Bashar al-Assad was van tevoren gewaarschuwd. Rusland en Iran steunen Assad en hebben dinsdag kritisch op de Amerikaanse aanvallen gereageerd.