Nieuws/Binnenland
906763
Binnenland

Politie wil betrokkenen liquidaties hinderen

De politie gaat een „aanzienlijke groep” die mogelijk betrokken is bij een reeks liquidaties in Amsterdam dwarszitten. „We willen niet dat Amsterdam een veilige haven blijft voor dit soort criminele organisaties die dit zomaar dagelijks in onze stad kunnen doen met alle risico's voor burgers”, zegt korpschef Pieter-Jaap Aalbersberg in het programma Het Verhoor van AT5 dat dinsdagavond te zien is.

De politie zet extra mensen op de zaak, die vooral de opdracht hebben de criminelen te verstoren. Zij worden vrijgemaakt uit andere onderzoeken. Volgens Aalbersberg gaat het om een persoonsgerichte aanpak. „Zitten waar ze zijn, op hun ontmoetingsplaatsen, controleren, erbovenop zitten, het onaantrekkelijk maken in de stad.” Op die manier wil Amsterdam aangeven dat een grens is bereikt en de frequentie halen uit het aantal liquidaties dat de stad dit jaar al trof.

Daarbij kijkt de politie niet alleen naar geweldplegers, maar ook naar potentiële slachtoffers en mensen die bij de moorden helpen. „We noemen dat facilitators, mensen die de auto's of soms wapens verzorgen”, aldus de korpschef. Met deze aanpak wil hij niet alleen onderzoek doen naar bewijs voor de liquidaties, maar ook nieuwe liquidaties voorkomen.