Nieuws/Binnenland
906770
Binnenland

Deelnemer Dam tot Damloop overlijdt na finish

Een van de deelnemers aan de Dam tot Damloop is zondag na de finish overleden. Dat meldt de organisatie van het hardloopevenement.

Het gaat om een 24-jarige student geneeskunde in Amsterdam. Hij liep mee in het team van de Universiteit en Hogeschool van Amsterdam.

Toen hij in Zaandam over de eindstreep kwam, werd hij onwel. Hij kreeg een zogenaamde 'heatstroke', vertelt Cees Pronk van de organisatie tegen RTV Noord-Holland. "Zijn temperatuur ging ineens naar 42 graden." Bij de medische post werd geprobeerd de man te reanimeren, maar dat bracht geen resultaat. Volgens een woordvoerder van de organisatie is het in het verleden vaker voorgekomen dat een deelnemer overleed.

Een andere deelnemer raakte kort na de start onwel in de IJtunnel. De man is na reanimatie naar het ziekenhuis gebracht, vertelt Pronk aan de regionale omroep.

45.000 deelnemers deden zondag mee aan de 30e editie van de Dam tot Damloop, een wedstrijd over 10 Engelse mijl (16,1 kilometer) van Amsterdam naar Zaandam. Langs de route stonden naar verwachting tussen de 150.000 en 200.000 mensen om de lopers aan te moedigen. Ongeregeldheden deden zich nauwelijks voor, aldus de woordvoerder.

De wedstrijd werd zondag gewonnen door de Keniaan John Mwangangi. Landgenote Linet Masai was de rapste bij de vrouwen.

Zaterdagavond vond de Damloop by night plaats. 10.000 hardlopers legden 4 Engelse mijl (6,4 kilometer) af in Zaandam.